AFP
LISTA ZARADE

TOP 20 najbogatijih sportaša svijeta: Messi je siromah za Tigera, ali je bolji od Ronalda!

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 09. svibanj 2012. 19:07

Nalazite li se u skupini nogometom zaluđenih sportskih zaljubljenika ponovno vas može iznenaditi činjenica da “najvažnija sporedna stvar na svijetu” ne producira najbogatije sportaše na planetu. Portugalski i Realov superstar i bonvivan Cristiano Ronaldo proslavio se u Zagrebu izjavom kako je normalno da mu ljudi zvižde jer je “bogat, lijep i slavan i dobro igra nogomet”.

Na najnovijoj svjetskoj rang listi svjetskih bogataša Ronaldo je ipak manje lijep i slavan - čitaj bogat - od čak 16-orice drugih sportaša, uključujući najljućeg mu rivala Lionela Messija. Na prvom je mjestu najbolji svjetski golfer, Amerikanac Tiger Woods. Tijekom bogate karijere Woods je navodno inkasirao točno 666 milijuna eura, što je za 34 milijuna više od sedmerostrukog svjetskog F1 prvaka Michaela Schumachera.

Tiger iznad svih

Doslovno i u prenesenom smislu - tri šestice - vražja cifra koju je zaradio čovjek koji po livadama “palicom tjera malu bijelu lopticu”, kako je davno golf opisao jedan sarkastični, vjerojatno i s pravom ljubomorni engleski sociolog.

Treći je najbolji košarkaš svih vremena Michael Jordan sa 397 milijuna eura. Slijedi još jedan golfer Arnold Palmer (285 milijuna) pa Roger Federer, Kobe Bryant, Dale Earnhardt Junior...

Tek na desetom mjestu nalazi se jedan nogometaš, a to je - naravno - ikona nogometa i mode, metroseksualac David Beckham čijih je 198 milijuna zapravo mizerno za trostruko veći iznos koji je zaradio Woods. Naravno, o tome pjevaju i vrapci na granama, Becks je pola od ukupne životne zarade zaradio izvan terena, no takav je slučaj i s ostalim najbogatijim sportašima kojima su sponzori donijeli većinu bogatstva. Messi i Ronaldo natječu se na svim poljima, tko će zabiti više, tko će pobijediti, Barcelona ili Real, Argentina ili Portugal. Zasad je na svim poljima bolji Argentinac, tako je i na bankovnom računu. Sunday Times procijenio je Messija na 130, a CR-a na 126 milijuna eura.

Bez Bolta i Phelpsa

Tri spomenuta “nogoloptača” jedini su na listi 20 najbogatijih koja je zaključena s čak 5 golfera, 4 vozača, 4 košarkaša, 2 igrača bejzbola, jednim tenisačem i jednim boksačem. Zanimljivo je, u vrhu nema ikona kao što su Usain Bolt i Michael Phelps. Iako nogometaši nisu na vrhu, za njih je ohrabrujuće to što ih je čak 48 na listi od 100 najbogatijih, a drže 40,4% bogatstva od procijenjenih 1,22 milijardi eura (sve se odnosi na Top 100).

Vidić i Džeko bogatiji od Modrića



Nije teško za pretpostaviti - Hrvata nema na listi najbogatijih sportaša. Izračuni u hrvatskim medijima sugerirali su da jeLuka Modrić naš najplaćeniji sportaš. I doista, Luka našao se na diobi 36. mjesta na listi najbogatijih mladih sportaša u Velikoj Britaniji (do 30 godina), a procijenjen je na 5 milijuna funti. Vodeći je Lewis Hamilton (55 milijuna) ispred Waynea Roneeyja (45), Andyja Murrayja (24). Ispred njega je još 40-ak nogometaša uključujući Torresa, Cecha...Teveza... Iz regije, ispred su i Nemanja Vidić (8) i Edin Džeko (6)...

Linker
16. svibanj 2024 11:28