Saxton i Schalk - Sebastian Marko/ Swatch Beach Volleyball Major Series/ Red Bull Content Pool
KRAJ SPEKTAKLA

ZAVRŠIO POREČ MAJOR Nezadrživi Brazilci: Svjetski prvaci za 2015. slavili i u Istri

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 04. srpanj 2016. 16:34

Svjetski prvaci za 2015. Brazilci Alison Conte Cerutti i Bruno Oscar Schmidt osvojili su i Poreč Major 2016.! Pred dupkom punim tribinama centralnog terena, na koje nisu mogli ni ući svi koji su željeli jer mjesta više nije bilo, trijumfirali su nad Austrijancima Alexanderom Horstom i Clemensom Dopplerom kojima je publika definitivno bila treći igrač.

3. srpnja vruće je počeo na Poreč Majoru – uzavrele su ujutro tribine dok su polufinale igrali Clemens Doppler i Alexander Horst. Borba je bila duga i izjednačena i na kraju su je Austrijanci nošeni svojim navijačima – okrenuli u svoju korist. Navijačima su zasigurno bili nošeni, ali vrlo vjerojatno ima i taktike jer su oba jučerašnja, također teška meča – dobili na isti način. Izgubili su prvi set i onda meč polako ali sigurno okretali u svoju korist. Polufinalna bitka s Kanađanima Benom Saxtonom i Chaimom Schalkom tekla je tako da su Kanađani osvojili prvi set s 21:17, drugi set su dobili Doppler i Horst isto s 21:17, a treći set je s 19:17 pripao Austrijancima. 2:1 i ulazak u finale za Dopplera i Horsta.

Dvije minute duži put prema finalu, preciznije 56 minuta, imali su Alison Conte Cerutti i Bruno Oscar Schmidt, s europskim prvacima za 2015. Latvijcima Aleksandrsom Samoilovsom i Janisom Smedinsom. Također su igrali tri seta i Brazilci su dobili s 2:1 (18:21, 21:17, 15:11). Bio je to pravi obračun točno u podne i svjetski su prvaci za 2015. nadvladali europske prvake za 2015. godinu.

Bernhard Horst/ Swatch Beach Volleyball Major Series/ Red Bull Content Pool

foto: Bernhard Horst/ Swatch Beach Volleyball Major Series/ Red Bull Content Pool

Meč za treće mjesto između Saxtona i Schalka s jedne strane mreže, a Samoilovsa i Smedinsa s druge, bio je najduža bitka završnog dana Poreč Majora 2016. Tri seta, 65 minuta, nakon kojih je Kanađane vjerojatno držao samo adrenalin od pobjede, a Latvijci su bili potpuno iscrpljeni. Bilo je i gusto i tijesno u sva tri seta. Samoilovs i Smedins su prvi set dobili s 21:19, kakav težak meč se vodio otkriva rezultat drugog seta koji su Saxton i Schalk dobili s 30:28 te treći s 20:18. Nevjerojatna borba, sjajna odbojka za gledanje i prava dramatika za pobjedu Kanađana i broncu.

Nakon saznanja čije je treće mjesto Poreč Majora, na centralnom terenu su u lov na zlato krenuli Alison i Bruno protiv Doppela i Horsta. Tribine su se tresle od navijanja, mnogi koji su željeli na ovaj meč ostali su pred stadionom i gledali meč na velikom ekranu. Prvi set su Alison i Bruno relativno lako dobili s 21:13, onda su se Austrijanci odlučili vratiti u meč i sljedeći set su dobili s 21:16 i kad se publika ponadala da će se opet odviti veliki preokret i Doppel/Horst dobiti i treći set, Alison/Bruno su pokazali zašto su proglašeni timom 2015. godine i zašto su kvalitetom na samom vrhu te su s 15:12 dokrajčili treći set, osvojili zlato na Poreč Majoru 2016. i 57.000 američkih dolara. Briljantno osvojeno finale Brazilaca.

Bernhard Horst/ Swatch Beach Volleyball Major Series/ Red Bull Content Pool

foto: Bernhard Horst/ Swatch Beach Volleyball Major Series/ Red Bull Content Pool

Nakon finala u muškoj konkurenciji, u proglašenju pobjednika i dodjeli medalja Poreč Majora 2016. sudjelovali su gradonačelnik Poreča Edi Štifanić, zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Valamar Riviera Franz Lanschützer, predsjednik Uprave Laguna Poreč Neven Staver, predsjednik Austrijskog odbojkaškog saveza Peter Kleinmann, predsjednik Hrvatskog saveza odbojke na pijesku Damir Radeljić, tehnički nadzornik FIVB-a Joep van Iersel, dvostruki olimpijski pobjednik u jedrenju Hans Peter Steinacher, naša bivša skijaška reprezentativka i voditeljica komunikacija Poreč Majora 2016. Nika Fleiss te glavni direktor tvrtke Beach Majors GmbH Hannes Jagerhofer.

Linker
29. travanj 2024 16:38