sirota životinja

Pogledajte dramatično spašavanje psa ostavljenog u kipućem autu: ‘Gotovo se ispekao kao u pećnici‘

Španjolska policija podijelila je video na mrežama kako bi skrenula pozornost vlasnika na ovu praksu

Spašavanje psa

 X screenshot Guardia Civil

Pas je čovjekov najbolji prijatelj, ali neki vlasnici pasa prema svojim se ljubimcima ponekad ponašaju poput najvećih neprijatelja. Jer što reći, nažalost, na ne tako rijetku praksu ostavljanja psa satima zaključanog u automobilu na suncu.

Osim što je ta nepažnja za svaku osudu jer životinja itekako pati, u suprotnosti je i sa Zakonom o dobrobiti životinja prema kojem posjednik ne smije onemogućavati kretanje životinji tako da joj nanosi bol, patnje ili ozljedu, poput držanja zatvorene u kipućem automobilu, a za što su propisane i novčane kazne.

Posjednik životinje izravno je odgovoran za njeno zdravlje i dobrobit. Zato je španjolska policija (Guardia civil) na društvenim mrežama podijelila video u kojem su spasili psa iz kipućeg automobila nesavjesnog vlasnika, kojem su bez puno razmišljanja razbili staklo i oslobodili životinju iz kabine. Vidljivo je kako je pas izašao na asfalt dezorijentiran, iscrpljen i dehidriran.

"Temperature su sve više i više, a unutar vašeg vozila temperatura može porasti i do 20ºC u samo pola sata", stoji u opisu na mreži X policije.

image

Zagreb, 110721.
Zvonimirova.
Suvozac kucni ljuboimac u automobilu prati voznju svojeg vlasnika.
Foto: Goran Mehkek/CROPIX

CROPIX

Između ostalog, pozivaju na to da životinje budu u dobrom stanju za putovanje, da se zadovolje njihove fiziološke potrebe i da ne budu izložene nepovoljnim vremenskim uvjetima, kao i da im ne nedostaje vode, hrane ili pauza na putu.

Kada je automobil parkiran, vozač također mora osigurati da je unutrašnjost dobro prozračena i da održava odgovarajuću temperaturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 10:27