OVO JOŠ NISTE VIDJELI

Četvrtasta lubenica? Stvarno postoji i može se kupiti u supermarketu, ali kad čujete cijenu, prenerazit ćete se

 /SHUTTERSTOCK

Vjerojatno nikada niste vidjeli četvrtastu lubenicu, ali one zaista postoje. U Japanu su poslastice za posebne prilike, ali si ih mogu priuštiti samo dobrostojeći, jer je cijena paprena.

image
/SHUTTERSTOCK

Četvrtastu lubenici prvi je uzgojio japanski farmer Tomoyoki Ono, a njezina najveća prednost je lakše skladištenje i rezanje. Naime, pri transportu ih je lakše staviti u kutije, a i hladnjaku ih je lakše pozicionirati od klasičnih okruglih. Kako mu je to uspjelo? Pa tako da je malu lubenicu stavio u četvrtastu staklenu kutiju s rupicama, a kako je rasla tako se prilagođavala tom kvadratnom obliku.

U Japanu, ali i na internetu, se mogu kupiti specijalne kvadratne kutije koje mogu biti od stakla ili prozirnog akrila (moraju biti prozirne kako bi propuštale svjetlo) pa je kvadratne lubenice moguće uzgojiti i u vlastitom vrtu. Bitno je samo da se odaberu one sadnice s već formiranim malim lubenicama koji nemaju oštećenja, mrlja ili rupa uzrokovanih kukcima. Na taj način se postiže ravnomjeran rast bez oštećenja. Da bi lubenica rasla, četvrtasta kutija se treba napuniti zemljom. Jako je važno paziti na peteljku (kutije imaju rupu kroz koju prolazi), jer ako se slomi lubenica prestaje rasti. Treba voditi računa i o tome da voda za zalijevanje ne upadne u kutiju u kojoj je lubenica, jer to može uzrokovati plijesan i truljenje. Osim ovoga treba je prihranjivati kao i obične lubenice, a takav je okus. U Japanu se prodaju u supermarketima i na tržnicama, a cijena im, ovisno o težini, doseže 100 dolara. Inače, cijena klasičnih lubenica prosječne težine od šest kilograma je 15-20 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 11:15