Marko Livaja

 GORAN MEHKEK Cropix
NAJAVA BITKE NA POLJUDU

Legenda Bijelih uoči derbija: ‘Livaja se mora kontrolirati, a jednog igrača Hajduka treba zaboraviti‘

Uvjereni su da se može nadoknaditi zaostatak za Rijekom
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 29. ožujak 2024. 06:31

Nije pretjerano tumačiti kako je Hajduk u svojoj povijesti imao i važnijih utakmica, baš trofejnih, kada se u jednom ogledu odlučivalo o naslovu prvaka ili osvajanju Kupa, ali ovakvog iščekivanja, kao što je sada, uoči dva dvoboja protiv Dinama, definitivno nikad nije bilo. A to je i logično, baš shvatljivo, jer Hajduk, eto, već 19 godina nije osjetio slast šampionske titule.

Osim toga, od prvotimaca i trenera, do predsjednika, ekonoma i najmlađih igrača, nikad nije uživao toliku podršku navijača kao posljednjih godina. Zna se da je Hajduk oduvijek, kao rijetko koji klub u bivšoj državi i dalje po svijetu, imao najviše poklonika, tako da je momčad uživala podršku, ne samo u Splitu, na Starom placu ili Poljudu, nego na svakom stadionu, igralištu, gdje god su gostovali… Jedino "bijele", bez pretjerivanja, pratile su rekordne armije navijača, najprije najviše u Zagrebu, prirodno uopće na svim stadionima u Hrvatskoj, ali i u Beogradu, Sarajevu, Mostaru, Mariboru, Kruševcu, Zrenjaninu, Tetovu, Banja Luci, ondašnjem Titogradu, pa po Europi…

Nevjerojatna ‘Prgava familija‘

Ipak, ono što se događa ove sezone doslovno je nevjerojatno. "Prgava familija" službeno je najbrojnija, trenutačno broji 106.343 člana, i svakodnevno raste, unatoč činjenici da je šampionski naslov nedostižan već predugo vremena. Od početka prvenstva krenuo je obećavajući pohod na titulu prvaka pod vodstvom predsjednika Luke Jakobušića, uz uvjerenje da će konačno dočekati taj trenutak slavlja. Sva ta nadanja sada su svedena na pitanje hoće li Hajduk pobijediti Dinamo u derbiju, a zatim nastaviti s nizom pobjeda do kraja sezone, sve do posljednje utakmice protiv Lokomotive u Zagrebu.

Ova stanka zbog obveza naše reprezentacije, ta priprema za tri dvoboja - dva protiv Dinama i onda s Rijekom na Rujevici, dovela je do pravog usijanja nadanja među navijačima. Do kraja je preostalo devet kola, ali ipak je najbitniji, za još jače rasplamsavanje vjere, prvi sljedeći ispit protiv Dinama na Poljudu. Tako se uoči derbija stvara pritisak, možda čak i nesnosan za ovu garnituru igrača, predvođenu Markom Livajom. U prilog tome idu i raspoloženja Hajdukovih veterana, onih koji su u svojoj karijeri splitski klub znali odvesti na tron prvaka.

- Taj poraz od Lokomotive na Poljudu uzdrmao je našu momčad, to je bila velika šteta, ali držim da je Hajduk još u igri za prvaka - rekao je Mišo Krstičević, jedan od sudionika trijumfa iz 1979.

- Prednost Rijeke može se nadoknaditi, jer Hajduk još ima mogućnosti za pothvat. Jednostavno je, imamo bolji igrački kadar, pobjeda protiv Dinama vratila bi samopouzdanje. Ako je dosad bilo kikseva, to se ne bi smjelo dogodit protiv Dinama, koji ne igra uvjerljivo. Prema mojoj procjeni, svakako na bazi moje pripadnosti "bijelima", Hajduk ima momčad za prvaka, druga je Rijeka, tek treći je Dinamo. Igramo doma, pa da vidimo na djelu srčanost ovih igrača…

image

Hajduk - Lokomotiva

TOM DUBRAVEC Cropix

Ivan Buljan, jedan od vrlo značajnih Hajdukovih veterana, izglede splitskog kuba svodi na dva pravca: prvo tri boda protiv Dinama, onda iščekivanje propusta Rijeke.

- Teške su to utakmice, ovaj prvi sudar protiv "modrih" sada je najvažniji. Odlučivat će detalji, ali Hajduk mora igrati ofenzivno, pa i riskantno. Bez pobjede, naši izgledi bitno se umanjuju. Prednost Rijeke naizgled je teško dostižna, ali to je varljivo u odnosu na protivnike, koji ih očekuju. Onako pošteno, nisam očekivao takav uzlet Rijeke, igraju dobro, čak najbolje. Imaju prednost jer na Rujevici igraju protiv Hajduka i Dinama.

Sve karte u napad

Ivan Pudar, prema svojoj vokaciji, izravan je u komentarima, katkad čak i neugodan:

- Hajduk mora baciti sve na kartu napada, od čeke, bilo kakvog taktičkog nadmudrivanja nema koristi. Tu je velika odgovornost Livaje, navikli smo da je on čovjek odluke. No, mora se kontrolirati, premda je to teško, jer ga sijeku, udaraju, na svaki način pokušavaju zaustaviti. Usudio bih se sugerirati, pod brojem jedan, da na položaju lijevog beka igra Šimun Hrgović, treba zaboraviti Dialloa, a pod brojem dva, nije vrijeme za promjenu vratara. Lovre Kalinić je, vidio sam protiv Zrinjskog, spreman, zdrav, baš živ, ali nedostaje mu utakmica. A kad je riječ o rasporedu terceta, sumnjam da će Rijeka dobiti dva derbija…Mi idemo prvo po tri boda u subotu.

Ivica Šurjak najavio je da će s velikim guštom doći na Poljud, uvjeren da će Hajduk obje utakmice protiv najvećeg suparnika riješiti u svoju korist:

- Nadam se, što mi drugo preostaje nego vjerovati u pobjede. U prvenstvu, i kad dobijemo Dinamo, do kraja je neizvjesnost. S druge strane, moramo izboriti plasman u finale, pogotovo jer će se igrati dvije utakmice, u kojima Hajduk ima ulogu favorita. U oba slučaja naša velika prednost je Poljud, naši navijači će, siguran sam, prirediti ambijent za pobjede.

image

Marko Livaja

GORAN MEHKEK Cropix

Nikica Cukrov, predsjednik Udruge veterana Hajduka, kao igrač žestok, tako i sada, u ulozi prvog među jednakima brojnih bivših igrača "bijelih":

- Nema kalkulacije, idemo na dvije pobjede. Došli smo do zida, ako treba, mora se, figurativno rečeno, proći glavom kroz zid. U prvenstvu je važno ostati u igri, a to se može jedino pobjedom. U Kupu pogotovo, jer do trofeja je najkraći put. Eto, sve ovisi o te dvije utakmice, prođemo li uspješno, možemo i do dvostruke krune.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. ožujak 2024 06:32