GORAN SEBELIC Cropix
PONIŠTENA DVA GOLA

VIDEO: Hajduk opet bez pobjede, Perišić fenomenalno zabio prvijenac, pao i crveni karton

Bijelima do kraja sezone ostaju domaća utakmica protiv Gorice i gostovanje kod Lokomotive
Piše: SNObjavljeno: 12. svibanj 2024. 20:45

ISTRA 1961 - HAJDUK 1:1 (Lawal 4., Perišić 42.)

Istra 1961: Majkić - Majstorović🟨, Marešić, Iovu - Koski (od 68. Hujber), Ćalušić🟨 (od 78. Čuić), Blagojević🟨, Devetak - Ekong (od 78. Čuić), Filet (od 68. Vuk), Lawal⚽(od 60. Lisica)

Hajduk: Buljan - Moufi🟨, Uremović, Šarlija, Diallo - Pukštas (od 89. Jurak), Sigur🟨(od 78. Durdov), Krovinović - Brekalo, Trajkovski (od 78. Čuić), Perišić⚽(od 62. Odjidja-Ofoe)

Sve utakmice SuperSport HNL-a možete gledati samo na MAXSport kanalu


Toplo i sunčano vrijeme, pun(ij)e tribine Alda Drosine, ambijent pogotovo za Pulu dojmljiv. Istra i Hajduk ušli su u susret različitog raspoloženja. Domaći su ostvarili tri uzastopne pobjede, od toga dvije u gostima (Osijek, Rudeš), i još imaju šanse u trci za šesto mjesto. Hajduk na tablici ne može ni gore ni dolje, ali opet, splitskim Bijelima trebali su bodovi i iskupljenje za poraz od Varaždina u Splitu, uz slabu igru.

image

Detaljna statistika: SofaScore

SOFASCORE

Paolo Tramezzani poslao je na teren očekivanu formaciju, ovaj put 3-4-3, dok su gosti uzvratili sa 433, prvi puta sa Perišićem od početka. Velikan HR nogometa će fantastičnim pogotkom za 1:1 u 42.minuti navući osmijeh na licu izbornika, a i osnažiti svoje samopouzdanje u mukotrpnoj trci da se kako -tako spremi za EURO 2024...

Istra je krenula silovito. Već u 4.minuti Zeleno Žuti su poveli nakon jedne od brojnih opasnih akcija tandema Ekong-Lawal. Gol potonjeg digao je publiku na noge, a ponovilo se i šest minuta kasnije. Opet je Ekong sjajno uposlio brzog Lawala koji je pobjegao obrani Hajduka i mirno svladao Buljana. Veselje nije dugo trajalo jer je sudac Čulina, na intervenciju VAR-a dosudio zaleđe Ekonga...

Malo su smanjili gas domaćini nakon toga, i uslijedilo je desetak minuta bolje igre Hajduka. U tom razdoblju su prijetili preko agilnog Brekala i potom Trajkovskog, ali su Majkić i igrači uz blok osujetili opasnost. Onda je opet na drugoj strani bilo vatreno.

image
GORAN SEBELIC Cropix

U 21.minuti Lawal je sjajno uposlio Fileta koji je iz zicer situacije snažno pucao, ali je Buljan bio na mjestu. Filet je još jednom dvije minute kasnije snažno odapeo s lijeve strane i lopta je fijuknula pored gola.

U 33.minuti zakuhala se situacija pored klupa. U jednoj od akcija gostujući igrači poslali su na pod dva igrača domaćih, ali je Krovinović, vrlo nekorektno nastavio napad Bijelih, nakon kojeg nije bilo efekta. Tramezzani je vrlo ljuto (i suvišno) došao do gostujuće trenera, valjda zamjerajući da nije signalizirao svojim igračima da stanu. Sudac Čulina je, kako to obično biva za HR suce kad su u pitanju "manji klubovi" odmah isukao crveni karton, a gostujućem Ivankoviću, koji nije baš bio kriv, žuti karton. Nastala je nervoza i sudac je počeo dijeliti kartone (domaćem Roci na klupi za prigovor), pa Majstoroviću i Moufiju zbog naguravanja kod kornera...

image
GORAN SEBELIC Cropix

U 42.minuti dogodio se do tada najljepši trenutak, euro gol Ivana Perišića. On još nije u puno ritmu, vidi se da je oprezan, kao što se vidi njegova visoka (međunarodna) klasa...

U nastavku je prvi Hajduk zaprijetio kontrom u kojoj je Trajkovski uposlio Moufija u odličnoj poziciji za šut, ali domaći su uspjeli blokirati. Istra je imala problema u izlasku prema naprijed, i domaća je klupa prvu izmjenu iskoristila da umornog Lawala zamijeni Lisicom, ali ne i taktičkim postavkama. Dojam je da je igra jedan na jedan po cijelom terenu više u nastavku odgovarala gostima, koji su često preko Brekala u kontri dolazili u izgledne prodore. Činilo se kako je Hajduk puno bliže drugom pogotku nego domaćini. Još jedan lijep trenutak bio je u 61.minuti kada je Ivan Perišić ispraćen snažnim pljeskom sa svih tribina, kao dodatno ohrabrenje za daljnji oporavak...

image
GORAN SEBELIC Cropix

Uz više izmjena i prekida igre (i zbog baklji) igra je izgubila na tempu. Domaći su nogometaši pokušavali podići linije, ali manjkalo im je svježine za daljnju "jurnjavu". Izlaskom Lawala, a potom zbog ozljede Ekonga, manjkala je ona prodornost koja je u prvom dijelu na veliku kušnju stavljala obranu Hajduka. Lisica je tada preuzeo sprinterske dionice i par puta odlično stvorio višak.

Gosti su pak izlaskom Perišića i solidnog Trajkovskog isto izgubili na napadačkoj kvaliteti, iako je energija mlađih igrača Hajduka mogla donijeti više siline. No, pravu šansu za pogodak imao je u nadoknadi Vuk. Lisica je sjajno pobjegao u kontru, odlično uposlio Vuka, ali njegov šut bio neprecizan iz vrlo izgledne pozicije....Hajduk je u posljednjim trenucima zaprijetio preko F.Čuića, ali je Marešić spriječio u klizećem startu da se Istra ne oklizne u utakmici u kojoj su ipak zaslužili taj bod. Hajduk definitivno uvjerljiviji nego prošlo kolo...

image
GORAN SEBELIC Cropix

KRAJ UTAKMICE

Izrazito sadržajnu utakmicu odigrali su na Aldo Drosini nogometaši Istre i Hajduka. U prvom poluvremenu sijevale su prilike sa svih strana, loptu su u mrežu slali Salim Fago Lawal i Ivan Perišić, a visoke tenzije crvenim je kartonom 'okrunio' trener Istre Paolo Tramezzani. U nastavku se zadržao intenzitet iz prvog dijela, međutim prilike su izostale. Sve do kraja kada su i domaćini i gosti imali stopostotne prilike uzeti tri boda, ali mreže se više nisu tresle.

90+8.⚠Nastavljaju se velike prilike u završnici!

Dugo je Hajduk pleo mrežu oko Istrinog gola, sjajnim kombinacijama izigrali su domaće igrače, Čuić se na kraju našao ispred Majkića, ali njegov udarac uspjela je blokirati domaća obrana.

90+6.⚠Nova sjajna prilika, ovoga puta za Hajduk!

Čuić je 'ukrao' loptu od Brekala i pokušao ubojitim udarcem s 15ak metara iznenenaditi Majkića. Vratar Istre se pak sjajno ispružio i spasio svoju momčad u samoj završnici susreta.

90+5. Brekalo je pao u domaćem šesnaestercu, tražili su navijači Hajduka kazneni udarac, međutim Čulina se nije oglasio.

90+3.⚠Kakva prilika za Istru!

Lisica je uposlio Vuka ispred gola, čiji udarac u posljednji trenutak blokira Moufi. Lopta je prohujala malo pokraj gola, a Istra je propustila stopostotnu priliku šokirati Hajduk u završnici susreta.

90. Igrat će se dugih sedam minuta sudačke nadoknade.

89.⇔Prvi put u seniorskoj momčadi Hajduka priliku je dobio Luka Jurak, u igru je ušao umjesto Pukštasa.

86. Čuić je dobio priliku izvesti slobodni udarac iz obećavajuće pozicije na lijevoj strani, no isto je učinio na vrlo loš način, s obzirom da je lopta završila već na prvom igraču gostujuće obrane.

84. Pao je intenzitet u Puli, umor je zasigurno učinio svoje, međutim bilo bi krivo reći da obje momčadi svim naporima ne pokušavaju doći do pobjedničkog pogotka...

79.⚠Uremović je primio loptu iz kornera i zakucao je pod gredu za vodstvo Hajduka!

Ipak, samo nekoliko sekunda kasnije Čulina je poništio gol zbog igranja rukom stopera Bijelih kod primanja lopte.

77. ⇔Promjene u redovima obje momčadi. Kod Istre je Mario Čuić ušao umjesto Ekonga, dok je njegov brat, Mario Čuić, kod Hajduka zamijenio Trajkovskog. Nadalje, umjesto Sigura je ušao Durdov.

U borbi za loptu ne biraju se sredstva...

image
GORAN SEBELIC Cropix

76. Istra već neko vrijeme igra s igračem manje, Ekong je bio prisiljen napustiti granice terena zbog ozljede.

72. Obećavajuća prilika za Istru, Vuk je dočekao centaršut i pucao glavom, ali završilo je pored gola. Ipak, da je lopta nekim slučajem i završila u mreži pogodak ne bi vrijedio zbog zaleđa Ekonga koji je utjecao na igru.

70.🟨Nezgodna situacija na sredini terena, na loptu su u isti trenutak naletjeli Blagojević i Sigur. Sankcioniran je pak nakandno Hajdukov dragulj.

68. Utakmica je nakratko prekinuta da bi se raščistila dimna zavjesa na južnoj tribini, igrači obje momčadi iskoristili su priliku za osvježenje.

66. U sjeni velike bakljade Torcide Josip Brekalo je pokušao udarcem s ruba kaznenog prostora, završilo je pored desne vratnice.

63. S distance je silovitim udarcem pokušao Sigur, završilo je visoko iznad gola.

62.⇔Izašao je Ivan Perišić, strijelac za Hajduk u 42. minuti. U igru je ušao Vadis Odjidja-Ofoe.

61. Opasno je sada živio Hajduk, Lisica je projurio pokraj Dialloa na desnoj strani i šutirao. Lopta je završila u bloku, a Filet u gužvi nije uspio uputiti udarac prema golu.

image
GORAN SEBELIC Cropix

60.⇔Prve zamjene na Drosini, kod Istre je izašao strijelac Salim Fago Lawal, a ušao Mateo Lisica.

58.⚠Velika prilika za Bijele!

Sjajna akcija Hajduka, savršenom kombinatorikom izigrali su domaću ubranu, Trajkovski je na kraju šutirao, ali još je jednom intervencijom u posljednji trenutak momčad spasio Mladen Devetak.

56. Sjajna posjećenost u Puli, 5.993 gledatelja prati dvoboj Istre i Hajduka na Aldo Drosini.

54. Perišić ponovno radi dar-mar na lijevoj strani, u više je navrata sada izvrtio svog čuvara i na kraju ubacio, međutim domaća obrana uspjela je očistiti loptu u korner.

53.🟨Novi žuti karton u domaćim redovima zaradio je Ivan Ćališić nakon opasnog starta na Brekalu.

49. Ležati je s bolnom grimasom na licu ostao Zvonimir Šarlija, klupa Hajduka s povećanim oprezom gleda na ovaj slučaj, s obzirom da se Šarlija tek vratio nakon ozljede zbog koje je propustio zadnjih pet utakmica.

46. Počelo je drugo poluvrijeme!

KRAJ POLUVREMENA

Gledatelji na Aldo Drosini u prvom su poluvremenu mogli svjedočiti izrazito sadržajnom i otvorenom dvoboju Istre i Hajduka. Vidjeli smo praktički sve što jedna utakmica može imati, sjajne prilike sijevale su sa svih strana, a intenzitet od samog početka nije padao. Domaćini su šokirali Hajduk već u 4. minuti pogotkom Lawala, šest minuta kasnije istom igraču poništen je pogodak zbog zaleđa, a u 42. minuti dočekali smo prvijenac Ivana Perišića, koji se u svom stilu predstavio hrvatskom nogometu.

Osim velikog broja prilika poluvrijeme je obilježio sukob dvaju trenera, Paola Tramezzanija i Jure Ivankovića, iz kojeg je deblji kraj, odnosno isključenje, izvukao Talijan na klupi Istre.

image
GORAN SEBELIC Cropix

45+5.⚠Istra je imala priliku matirati Hajduk u završnici prvog dijela!

Marešić je nakon uigrane kombinacije iz kornera dočekao otvoren udarac s deset metara, ali pucao je malo pokraj gola.

45+2. Splićani pokušavaju poptuno preokrenuti rezultat, Perišić je sada namjestio loptu za Krovinovića, a udarac potonjeg završava u domaćem bloku.

45. Igrat će se četiri minute dodanog vremena.

42.⚽GOOOL!

Hajduk je izjednačio, prvijenac je zabio Ivan Perišić!

Fantastičan pogodak legende hrvatskog nogometa, Diallo je glavom prebacio loptu, a Perišić senzacionalnim volejem pogodio suprotni kut domaćeg gola.

39.🟨Svjesno je sada opomenu zaradio Slavko Blagojević, čekao je trenutak za srušiti Brekala da bi spriječio potencijalnu kontru gostiju.

38. Ponovno su loptu i vršenje pritiska prema golu preuzeli igrači Istre. U nekoliko je navrata sada Ekong probio sredinu Hajduka, ali njegove pokušaje udarca uspjela je blokirati obrana Bijelih.

34.🟥Frcaju iskre na Drosini!

Došlo je do ozbiljnog verbalnog sukoba između dva trenera, Paola Tramezzanija i Jure Ivankovića, nakon što su igrači Hajduka odbili izbaciti loptu iz igre, za vrijeme dok su dva domaća igrača ležala na travnjaku. Sudac Čulina bio je prisiljen isključiti Talijana na klupi Istre, a trenera Bijelih opomeniti.

image
RONALD GORSIC Cropix

31. Nova sjajna šansa za Bijele! Krovinović je opucao s tridesetak metara, njegov udarac pod gredu zadnjim naporima brani Majkić.

28.⚠Dvije prilike Brekala za izjednačenje!

Prvo se našao oči u oči s Majkićem, međutim njegov udarac slabijom nogom bez problema je obranio golman Istre. U nastavku akcije Brekalo je pokušao još jednom udarcem s distance, ali završilo je iznad gola.

27.⚠Filet je ponovno bio blizu udvostručenju prednosti!

Dočekao je loptu na rubu šesnaesterca i silovito opucao po golu, završilo je s vanjske strane mreže. Filetov udarac bio je toliko jak da se dio domaćih navijača podigao proslaviti gol, s mišlju da je lopta završila u mreži.

25. U Puli sijeva sa svih strana, igra se izrazito otvoren nogomet. Perišić je sada iz obećavajuće situacije ubacio s lijeve strane, međutim lopta nije uspjela stići do glave Aleksandra Trajkovskog.

22.⚠Filet je imao priliku matirati Bijele!

Lawal je sjajno uposlio francuskog napadača u sredini, čiji je udarac završio u rukama Borne Buljana.

21.⚠Velika prilika za Hajduk!

Trajkovski je iz naizgled neopasne situacije s lijeve strane opalio po golu, a Majkić uspio obraniti njegov udarac. Odbijanac je dočekao Moufi te je njegov udarac prema praznom golu uspjela blokirati obrana Istre.

19. Nakon rapsodije u prvih 15ak minuta stvari su se na terenu napokon primirle.

15. Brekalo je dobio loptu na sredini terena i sjurio se sve do domaćeg šesnesterca, njegov udarac u posljednji je trenutak blokirala domaća obrana.

13. Prvi put su Bijeli izašli na domaću polovicu, pokušali su ubačajima iz dva kornera, ali obrana Istre bila je spremna očistiti loptu.

11.⚠Neće biti ništa od gola! Sudac Ante Čulina nakon uputa iz VAR sobe dosudio je zaleđe.

10.⚽GOOOL!

Kakav početak Istre! Domaćini vode 2:0, ponovno je zabio Lawal. NIgerijski napadač dočekao je savršenu loptu, našao se ispred Buljana i drugi puta u prvih 10 minuta izašao kao pobjednik.

8. Diallo je ostao ležati na podu nakon neugodnog udarca u glavu. Bjelokošćaninu je nakratko pružena liječnička pomoć, a susret je ubrzo nastavljen.

4.⚽GOOOL!

Istra vodi 1:0, strijelac je Lawal Salim Fago. Veći dio posla napravio je Ekong sjajnim prodorom kroz sredinu kojim je izbacio vezni red Hajduka. U ključnom je trenutku poslao loptu za Lawala koji s ruba šesnaesterca precizno pogađa suprotni kut za vodstvo Zeleno-žutih.

image
GORAN SEBELIC Cropix

1. Počela je utakmica u Puli!

Pomalo nestvarno je uoči utakmice odjeknula vijest da 21-godišnji Filip Čuić po isteku ugovora odlazi u Osijek ili Slaven Belupo kao slobodan igrač.

Opširnije pročitajte OVDJE.

Trener Hajduka Jure Ivanković napravio je tri promjene u odnosu na susret s Varaždinom. Nakon što je u posljednjih šest utakmica u sve većim intervalima ulazio s klupe u drugom poluvremenu, Ivan Perišić danas će prvi put startati od prve minute u dresu Hajduka. U sastav se nakon jedne utakmice vraća Ismael Diallo, dok će prvi put nakon Kup susreta s Dinamom u obrani zaigrati Zvonimir Šarlija.

Klupa Bijelih će za susret u Puli pak biti ispunjena juniorima. Raul Bezeljak, Bruno Durdov, Luka Hodak, Luka Jurak, Mateo Jurić-Petrašilo, Noa Skoko redom će činiti Hajdukovu klupu, a od starijih igrača društvo će im činiti tek Vadis Odjidja-Ofoe i Filip Čuić.

Najavu piše: Robert Matteoni

Stvari su više manje logične. Hajduk je jedan od dva najveća kluba u državi i bez obzira u kojem je natjecateljskom (i)zdanju uvijek je favorit protiv klubova kao Istra 1961. Druga logičnost jest da su Zeleno-žuti maksimalnog respekta za splitske Bijele, ali isto tako imaju maksimalnu želju da dobrom igrom i eventualnom pobjedom donesu radost navijačima. Paolo Tramezzani bio je trener Hajduka, i to uspješan trener, pa je stoga očekivano u najavi naglasio:

- Nemam što kriti, Hajduk je klub koji mi je blizak srcu, proveo sam u Splitu izvanredne dane. Isto tako moram jasno reći, danas sam trener u Istri 1961 i jako se dobro tu osjećam. Naprosto obožavam ovu moju momčad i način na koji su posvećeni radu, napredovanju i klubu. Nastave li tako, imat će jako dobrih posljedica u idućem razdoblju.

Talijanski trener je pozitivan po prirodi i pun poštovanja prema svakom suparniku.

- Imamo veliki respekt prema tako velikom klubu kakav je Hajduk. Njegova tradicija je impresivna. No, onda slijedi utakmica, 11 protiv 11 i sve se tamo odlučuje. Nemamo nikakve dvojbe što će biti u nedjelju. Vrlo teška utakmica, vrlo intenzivna, ali moram reći da se osjećamo spremnim za taj izazov.

Tramezzani je vratio dobru atmosferu na Drosinu nakon što je do veljače sezona bila puna turbulencija.

- Svi mi, igrači i stožer, sretni smo što će u nedjelju na stadionu biti puno gledatelja. Hvala našim navijačima, hvala Demonima koji nas svugdje prate, hvala svima koji na podržavaju. Samo takvom sinergijom u klubu, u gradu, s navijačima, možemo napredovati. Samo tako možemo, iako smo prema nekima mali, jedinstvom dostići ciljeve koji nas mogu učiniti značajnijima. Kao klub i kao ambiciju.

Hajduk će tražiti iskupljenje za poraz i kritike nakon Varaždina. Kako će Istra odgovoriti?

- Radili smo ovog tjedna vrlo dobro. Bio je to dug tjedan, intenzivno smo se pripremali. Naš način igre zahtijeva puno koncentracije i napose energije, ali kako vidim po igračima, fizički smo spremni za tu igru. Sretan sam kad vidim kako momci vježbaju, kako stalno pritišću suparnika i traže brzi reposjed. U par mjeseci ostvarili smo vidan napredak i uvjeren sam da ova momčad ima pred sobom puno prostora za natjecateljske iskorake.

U nedjelju je Istri bitan rezultat, još uvijek se može do šeste pozicije?

- Moji igrači su mi pokazali u prošlim utakmicama kako su karakterno snažni i kako na terenu pokazuju ono što smo uvježbavali na treninzima. Ukoliko i u nedjelju budu takvi, da igraju od srca, s puno motivacije i htijenja, uz emocije, onda se možemo nadati pozitivnom ishodu. Bit će puno gledatelja, to će sigurno biti dodatna motivacija, ali i obveza prema našim navijačima.

Oko sastava Tramezzani ne daje nikad neku jasniju naznaku. No, sukladno stavovima i zadovoljstvu prikazanim, očekuje se da će više manje ista postava krenuti protiv Hajduka. Zbog ozljede nema Petrusenka, a njega je u Rudešu dobro zamijenio Ćalušić. U postavu će vraća, nakon odrađene suspenzije tri žuta kartona, Dario Marešić. To implicira da bi na klupu mogao Luka Hujber. Među onima koji će sigurno igrati je Mladen Devetak. Otkako je Tramezzani preuzeo momčad, 25-godišnji Novosađanin igra s bitno više samopouzdanja. Dobar dio razloga jest što ima iskustvo iz talijanskog nogometa (posudba Palerma) te prepoznaje zahtjeve koje ima Tramezzani.

- Trenerove taktičke postavke sam imao prilike upoznati i u Italiji. Igrati čovjeka na čovjeka je drugačije nego zonski, razlika je najviše u potrošnji energije. No, mislim da smo pokazali u prošlim utakmicama da imamo dovoljno spremnosti da to odradimo kako treba.

Istra planira pregovarati o Devetakovom ostanku i iduće sezone. Što očekuje u 29. mu nastupu ove sezone?

- Teška utakmica će biti sigurno. Hajduk je veliki klub i bez obzira tko nosi njegov dres, kakva je trenutno situacija na tablici, Hajduk ostaje Hajduk. Mi smo se maksimalno intenzivno pripremali za ono što nas očekuje na našem stadionu Drosina.

Perišić, Brekalo, ne znate tko bi vas teži mogao dopasti?

- Perišića nisam još doživio kao suparnika, ali svi znamo koja je to klasa. Brekalo je također sjajan. Veliko je poštovanje za ta i druga Hajdukova imena, ali spremni smo da im se suprotstavimo na pravi način.

Očekuju se pun(ij)e tribine?

- Prošli put s Hajdukom na Drosini bila je izvanredna atmosfera. Igrati u takvom ambijentu, s rekordnim brojem gledatelja, i to na stadionu koji nema atletsku stazu nego je osjećaj da su navijači pored terena, to je vrlo motivirajuće za nas igrače. Očekujemo da će biti puno naših navijača i da će nam maksimalno pomoći da ostvarimo željeni rezultat. Njihova podrška nam je od velike važnosti.

Do podne u subotu prodano je ukupno 4900 ulaznica. Stoga će na tribinama Alda Drosine biti očekivanih 5 do 5500 gledatelja. S obzirom na manji natjecateljski motiv Hajduka, koji ne može bit ni drugi, a ni četvrti, a Zeleno-žuti imaju želju dohvatiti šestu poziciju, to je vrlo solidan posjet...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. svibanj 2024 22:35