AFP
ZALUDIO SVE

Nova velika zvijezda! Klopp ga očajnički želi dovesti, ali kada se Real Madrid uključio u tu igru...

Devetnaestogodišnji veznjak Borussije Dortmund jedan je od ključnih igrača ‘Tri lava‘ u Kataru
Piše: Danijel GašpertObjavljeno: 09. prosinac 2022. 11:46

Pobjedom nad Senegalom engleska reprezentacija se pod vodstvom izbornika Garetha Southgatea plasirala u drugo uzastopno četvrtfinale na Svjetskom prvenstvu. Subota će dati odgovor mogu li Tri lava napokon do nekog velikog skalpa na velikom natjecanju, budući da im je suparnik u četvrtfinalu Francuska.

Odavno Englezi nisu nadvisili neku top reprezentaciju izvan svog okruženja. Svaka čast Kolumbiji ili Švedskoj, koje su pobijeđene u Rusiji prije poraza od Hrvatske, na prošlogodišnjem Euru Englezi su gotovo sve utakmice igrali na svom travnjaku, a od top reprezentacija do ulaska u finale pobijeđena je samo Njemačka. No, izvan Engleske Tri lava dugo čekaju na pravi ‘skalp’, a dvoboj protiv branitelja svjetskog naslova Francuske utakmica je koja će pokazati može li generacija koja je vratila Tri lava u svjetski nogometni vrh učiniti još jedan veliki korak od kada je na izborničku funkciju stigao Gareth Southgate.

Spomenuti stručnjak gotovo svakodnevno je meta najčešće besmislenih kritika engleskih medija, no trenutačno Southgate ima barem malo mira s obzirom na to da je javnost na Otoku zaluđena novom engleskog zvijezdom. Naime, 19-godišnji Jude Bellingham blistao je u pobjedi nad Senegalom i upravo je on za gotovo sve Engleze najveći adut u pokušaju da se pobijedi Francuska.

Ogromna zarada

Moglo bi se reći da je Bellinghamova priča na velikoj sceni započela prije gotovo tri godine jednog kišnog prosinačkog poslijepodneva na utakmici 2. engleske lige Birmingham City - Leeds United. Malotko je prije spomenutog dvoboja mogao pomisliti da slijedi utakmica za pamćenje, koja će istovremeno promovirati golobradog klinca, koji će tri godine kasnije biti igrač od 100 milijuna eura i ponajveći engleski adut u Kataru. Leeds je u utakmici kakva se rijetko viđa slavio pobjedu 5:4, a Bellingham se upisao u listu strijelaca nakon što se poigrao s obranom gostiju i s vrha šesnaesterca u stilu rutinera pogodio mrežu.

image
AFP

- Nebitno je ima li netko 16 godina i je li još uvijek zapravo dječak. U svakom Bellinghamovu potezu vidi se već sada da se radi o iznimnom potencijalu. Neće dugo vremena proći da, bez obzira na tako malo godina, ostvari veliki transfer, da možemo sigurno bismo ga odmah doveli u svoje redove, ali nažalost to nije moguće. Ovakav talent nemoguće je ne primijetiti - govorio je tadašnji menadžer Leeds Uniteda Marcelo Bielsa.

Do kraja spomenute sezone Bellingham je u skromnoj momčadi Birminghama nastavio brusiti talent, da bi na kraju sezone bio proglašen za najboljeg mladog igrača u drugom razredu engleskog nogometa. Nakon toga u ljeto 2020. uslijedio je transfer u Borussiju iz Dortmunda za 25 milijuna funti, koji je uz razne bonuse postao i veći, no nema nikakve sumnje da će klub iz Dortmunda “omastiti brk” kada uslijedi prodaja engleskog dragulja koja se najavljuje za sljedeće ljeto. S obzirom na to da Bellingham blista na njemačkim i sada katarskim travnjacima nije mali broj onih koji se pitaju kako je moguće da je, s obzirom na kvalitetu koju posjeduje, Bellingham prošao “ispod radara” najvećih engleskih klubova, no istina je ipak nešto drukčija.

Odbijen Man. United

Naime, samo nekoliko dana nakon spomenute utakmice Birminghama i Leedsa, Manchester United je poslao u zimskom prijelaznom roku službenu ponudu od 20 milijuna funti, ali spomenuta cifra nije zadovoljila apetite društva iz Birminghama i Bellingham je u konačnici, umjesto u Manchesteru, završio u Dortmundu, što sasvim sigurno nije ražalostilo njegovu obitelj u kojoj dominiraju navijači - Liverpoola. Također, on i oni koji ga savjetuju odlučili su se za Dortmund jer su znali da je riječ o klubu koji se ne libi pružiti prigodu mladim igračima, što se na kraju pokazalo kao vrlo dobra procjena.

Bellinghama, osim nogometnog znanja, krasi i odlična trka, motoričnost i igra u oba pravca, no dvoboj protiv Francuske bit će istinski pokazatelj može li se Bellingham u ovom trenutku nositi s tolikim pritiskom engleskih očekivanja uz toliko malo godina u životnom kalendaru. Bez obzira na vrhunski potencijal Englezi, kao i u svemu ostalom, ipak malo pretjeruju u hvalospjevima i tako zapravo samo štete Bellinghamu. Uostalom, u Kataru je Bellingham odigrao dvije vrhunske utakmice (Senegal, Iran), ali bilo je i trenutaka kada nije blistao, što je potpuno normalno.

Liverpool će učiniti sve da što prije Bellinghama dovede u svoje redove, ali kada je u blizini madridski Real misija za Redse bit će sve samo ne lagana, dok bivši engleski reprezentativac Rio Ferdinand smatra da će Bellingham sljedećeg ljeta potpisati za Manchester City, a igrač Reala postati nakon nekoliko godina provedenih na Etihadu.

- Ovo Svjetsko prvenstvo pamtit ću zauvijek, s obzirom na to da sam postigao prvi pogodak u dresu Engleske. Ponosan sam na taj doseg, ali ne slažem se da sam sada ja najveći adut Engleske. Takav stav zaista nije korektan prema mojim suigračima, za mene je iznimna čast biti u prvoj jedanaestorici s obzirom na mnoštvo kvalitetnih igrača. Utakmica s Francuzima je jako važna, ali je ne treba tretirati kao sudbonosnu. I da ne pobijedimo nećemo biti ništa manje vrijedni zbog toga, no učinit ćemo sve što je u našoj moći da se plasiramo u polufinale - istaknuo je Bellingham.

Ako se i ovog puta “nogomet ne vrati kući” Englezi su barem dobili novog idola, koji bi u skoroj budućnosti mogao biti i na tragu najvećih engleskih majstora u liku Paula Gascoignea ili Davida Beckhama, te mladića koji bi englesku zabranu vrstu, ukoliko bude dovoljno mentalno jak, mogao predvoditi sljedećih 15-ak godina.

Linker
09. lipanj 2024 17:07