SERIJSKE IZVEDBE U PRVOM PLANU

FOTO, VIDEO: Ovo su najvažniji noviteti salona u Ženevi! Pogledajte novi Škodin SUV Kamiq, petu generaciju Clija, novi Peugeot 208 i ostale modele...

 
 Fran Kurelac

Na ovogodišnjem 89. po redu salonu automobila u Ženevi imali smo prilike vidjeti čak 150 svjetskih i europskih premijera. Pritom su nekako u prvi plan ovaj put stavljeni serijski modeli. Ovim putem donosimo pregled i detalje o najznačajnijim novitetima od kojih će mnogi vrlo brzo doći i na naše tržište.

BMW Serije 7

Fran Kurelac

Perjanica ponude bavarskog proizvođača dobila je novo lice, a sve oči na BMW štandu bile su uprte u masivne "bubrege" (40 posto veći od prethodnika) na prednjem dijelu luksuzne limuzine. Iako su komentari različiti, moramo priznati kako pridonose masivnosti i mišićavosti ove poslovne limuzine. Promjena ima i u unutrašnjosti u kojoj će prije svega, barem po navodima BMW-a, biti tiše nego prije zbog poboljšanja izolacije. Tu su i vizualne promjene popust novog upravljača, sada već poznatog 12,3-inčnog digitalnog zaslona i 10,25-inčnog središnjeg zaslona na kojem će biti posljednja verzija iDrive sustava. U ponudi će se baš kao i dosad naći klasična i produžena verzija koju krasi 14 cm veći međuosovinski razmak, a treba napomenuti kako su obje verzije za 22mm duže od prethodnika.

Ferrari F8 Tributo

Fran Kurelac

Ferrari 488 GTB odlazi u povijest, a mijenja ga novi model naziva F8 Tributo. U Ferrariju su odlučili zadržati 3,9-litreni twin-turbo V8 motor, no snaga je narasla na čak 720 KS uz 770 Nm okretnog momenta. Riječ je o rastu snage od 50 KS u odnosu na prethodnika. F8 Tributo do stotke sprinta za impresivih 2,9 sekundi, za postizanje 200 km/h treba mu 7,8 sekundi, što je pola sekunde manje nego prethodniku. Maksimalna brzina iznosi 340 km/h! U Ferrariju su odlučili inspiraciju za dizajn potražiti u kultnim modelima, pa će tako prednji dio neke podsjetiti na 308 GTB, dok neobičan stražnji dio ima poveznice s kultnim Ferrarijem F40!

Mazda CX-30

Fran Kurelac

Novi Mazdin SUV dobio je naziv CX-30, a svrstava se između manjeg modela CX-3 i većeg CX-5. Zašto jednostavno nije dobio naziv CX-4? Budući da se u Kini već nudi CX-4, vjerujemo kako Japanci nisu htjeli raditi nepotrebne zabune. Atraktivno dizajniran SUV osim dizajnom kupce će osvajati i sa pozamašnih 430 litara prtljažnog prostora. Motorizacija bi pritom trebala biti ista kao kod nove Mazde 3...

Mercedes CLA Shooting Brake

Zanimljivu politiku imaju u Mercedesu. Naime, odlučili su zadovoljiti sve tržišne niše. Tako će uz novu A-klasu sedan biti ponuđen i CLA, ali i CLA Shooting Brake koji ovdje ima svjetsku premijeru. Razlika u odnosu na CLA vidljiva je na stražnjem dijelu, dok je unutrašnjost ista i obiluje tehnologijom. CLA Shooting Brake tako dolazi sa dorađenim MBUX sustavom koji se prilagođava stiu vozača i pruža još veće mogućnosti glasovnih naredbi i komunikacije.

Peugeot 208

Fran Kurelac

Glavna zvijezda Peugeot štanda je nova generacija modela 208. Francuski adut u b-segmentu postavljen je na novu platformu, nudi atraktivan dizajn, benzince i jednog dizelaša ali i potpuno električnu verziju. U odnosu na prethodnika lakši je za 30 kilograma, a kupce će pokušati osvojiti otkačenim i modernim dizajnom i tehnologijama. Unutra imamo novi i-cockpit, dakle digitalni zaslon ispred mene, središnji zaslon kao i mali upravljač koji je sada već postao zaštitno lice Peugeot modela. Spomenuti električni model trebao bi s jednim punjenjem prelaziti do 300 kilometara, no vjerujemo kako će našim kupcima biti zanimljiviji benzinci od 75 do 130 KS, ili dizelaš od 100 KS.

Renault Clio

Fran Kurelac

Petu generaciju popularnog modela čeka težak zadatak - naslijediti drugi najprodavaniji automobil u Europi (ujedno i najprodavaniji model u svojoj klasi kod nas), no sudeći prema prvim slikama i detaljima, uspjeh ne bi trebao izostati. Revolucija iznutra, evolucija izvana - tako je novi Renault Clio opisao Laurens Van Den Acker zadužen za dizajn. Peta generacija Clija vozi se na novoj, B izvedbi platforme CMF. Novi Clio bit će jedan od najvećih i najprostranijih automobila u svojoj klasi. Ljubiteljima praktičnosti svidjet će se i prtljažnik s obujmom od 391 litru, 26 litara više nego kod četvrte generacije. Najviše novosti ipak ima u interijeru - novi Clio ima jednu od najkvalitetnijih i najmodernijih unutrašnjosti u klasi. U središnjem dijelu dominira masivni 9,3-inčni zaslon osjetljiv na dodir na kojem je moguće kontrolirati većina funkcija, dok se ispred vozača nalazi digitalni zaslon.

Škoda Scala

Fran Kurelac

Škoda Scala mijenja Rapid, a mnogi ju već nazivaju češkim Golfom s modernim dizajnom i brdom tehnologije. Scala je dizajnirana po uzoru na konceptni Vision RS koji je nedavno predstavljen u Parizu. Moramo pohvaliti dizajnere, budući da je velik dio elemenata preuzet sa spomenutog koncepta. Već po prvim slikama jasno je kako će Scala predstavljati opasnog konkurenta u segmentu kompaktnih automobila. Atraktivno dizajnirana prednja LED svjetla, masivna maska (neki ju već uspoređuju s maskama na BMW modelima) i stražnje staklo koje se proteže do horizontalnih LED svjetala straga između kojih se nalazi i kromirani natpis Škoda Scali će garantirati poglede na cesti. Osim atraktivnim dizajnom, Scala će potencijalne kupce privući i zbog svoje praktičnosti. Tako prtljažnik iznosi 467 litara. Što se motorizacije tiče, Scala će se nuditi sa 1,0-litrenim TSI trocilindrašem u verzijama snage 95 i 115 KS, dok vrh ponude čini 1,5-litreni TSI sa 150 KS. Za ljubitelje dizela tu je 1,6-litreni TDI od 115 KS, a moguće će biti naručiti i verziju pogonjenu prirodnim plinom (1.0 G-Tec s 90 KS). Na naše tržište dolazi u svibnju...

Škoda Kamiq

Kamiq je treći, ujedno i najmanji češki SUV. Za početak Kamiq je 11 cm kraći (424) od Scale, dok je razlika u međuosovinskom razmak jedva primjetnih par milimetara u korist Kamiqa (265). Dimenzije koje ga pozicioniraju u bok Volkswagena T-Roc (423), ali i dovoljno daleko od Škode Karoq (438). U pitanju su modeli koji koriste Mqb platformu, dok se Kamiq oslanja na jednostavniju verziju što je samo potvrda da nije predviđena opcija s pogonom na četiri kotača. Kao i ostali Škodini modeli, ovdje je riječ o praktičnom modelu s 400 litara prtljažnog prostora. U unutrašnjosti dominiraju digitalni kokpit i 9,2-inčni zaslon osjetljiv na dodir.Što se tiče motora, u igri je trocilindrični 1.0 TSI s 95 konja kojeg prati ručni mjenjače s 5 stupnjeva prijenosa, a slijedi ga njegova snažnije izvedba sa 115 KS, te 1.5 TSI sa 150 KS opremljen Act sustavom za selektivno deaktiviranje 2 cilindara. U oba slučaja standardni ručni mjenjač sa 6 stupnjeva može zamijeniti DSG automatik sa 7, a ista opcija ponuđena je i s turbo dizelskim 1.6 (115 KS) motorom.

Volkswagen Passat

Fran Kurelac

Kod osvježenog Passata u vizualnom pogledu prevelikih promjena nema - što je i očekivano. Uz redizajniranu prednju masku tu su i "IQ" matrix LED svjetla. Stražnja svjetla dobila su 3D svjetlosni potpis, a odbojnici su također nešto drugačijeg oblika. Kupci će moći birati i između nekoliko novih naplataka veličine od 17 do 19 cola. Više promjena ima u kabini gdje je Passat dobio bolji digitalni zaslon kao i novi infotainment sustav koji podržava glasovne naredbe, pa tako uz riječi "Hello Volkswagen" možete upravljati većinom funkcija automobila. Ispod poklopca će se naći nekoliko benzinskih i dizelskih motora, ali i napredniji plug-in hibrid. Benzinsku ponudu otvara 1,5-litreni TSI snage 150 KS, a slijedi ga 2,0-litreni TSI koji dolazi u verzijama od 190 KS i 272 KS. Ljubitelji dizelaša mogu birati između 1,6-litrenog TDI motora od 120 KS, novog, čišćeg 2,0-litrenog TDI "Evo" motora od 150 KS (10g/km manji CO2 u odnosu na prethodnika) te 2,0-litrenog TDI motora od 190 KS i 240 KS.

Pogledajte i naš video iz PALEXPO izložbenog centra u Ženevi:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:18