SUPROTNO TRENDOVIMA

BENZINCE MIJENJAJU DIZELAŠIMA – novi Audi S5 umjesto TFSI motora imat će V6 TDI od 347 KS!

 
 Audi

Audi je prošli tjedan predstavio nove modele S6 i S7, a mnogi su ostali u čudu budući da se za pogon Europljanima nudi V6 dizelaš. Kada su najavili da će uskoro prikazati i novi S5, mnogi su već imali u glavi što bi se moglo dogoditi, a to je sada i potvrđeno. Novi Audi S5 po prvi put je dizelaš! Dosadašnji 3,0-litreni TFSI od 354 KS zamijenjen je 3,0-litrenim V6 TDI motorom snage 347 KS uz 700 Nm okretnog momenta. Pritom je riječ o dizelašu s MHEV potporom, pa je ustvari riječ o mild-hibrid modelima, baš kao i kod S6 i S7. Iz Audija napominju kako to znači da je novi S5 19 posto efikasniji od svog prethodnika kada je u pitanju potrošnja goriva. E sad, kupcima Audija S5 potrošnja goriva vjerojatno nije među ključnim čimbenicima prilikom odluke o kupnji, pa ostaje za vidjeti kako će oni reagirati na ove promjene.

Foto: Audi

Ipak, mora se priznati kako su performanse prilično dobre. Snaga se prenosi putem 8-stupanjskog automatskog mjenjača na sve kotače, pa tako S5 TDI Coupe do stotke juri za 4,8 sekundi, dok limuzinska izvedba kaska za coupeom tek 0,1 sekundu. Oba modela imaju elektronski ograničenu maksimalnu brzinu na 250 km/h.

Hoće li ove promjene biti iste na svim tržištima? Neće. Amerika i Bliski istok i dalje će u ponudi imati poznati benzinski 3,0-litreni TFSI V6 od 354 KS koji, unatoč manjem okretnom momentu ubrzava bolje (4,4 sekunde).

Dobra vijest za europske kupce je da su barem pravi nastavci ispušnog sustava zadržani na dizelskoj izvedbi, a ljubiteljima snažnih benzinaca preostaje paprena RS verzija sa 2,9-litrenim TFSI motorom od 450 KS...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:42