NAJSNAŽNIJI DIZELAŠ U EUROPI

DIZELSKI MONSTRUM: Audi predstavio SQ8 s twin-turbo V8 dizelašem snage 435 KS koji do stotke juri za 4,8 sekundi!

 
 Audi

Audi je predstavio još jedan model s oznakom S koji ispod poklopca skriva dizelsko srce. Nakon modela S5 i S6, sada je red došao na SQ8! Moćni SUV koji dijeli platformu s Lamborghinijem Urusom tako je napokon dobio ono što zaslužuje – snažan twin-turbo V8 dizelski motor. Naravno, neće svi biti oduševljeni činjenicom da se ispod poklopca nalazi dizelaš, no ni takvi ne trebaju brinuti. Naime, u Audiju trenutno testiraju i RSQ8 koji će ispod poklopca skrivati kombinaciju benzinca i elektro motora ukupne snage 670 KS!

Foto: Audi

No vratimo se mi sada dizelskom SQ8. Zahvaljujući 435 KS i 900 Nm okretnog momenta, ovaj SUV stotku dostiže za 4,8 sekundi, dok je maksimalna brzina ograničena na 250 km/h. I ovaj model koristi blagu hibridnu tehnologiju kao mnogi drugi novi modeli njemačkog proizvođača.

Osim snažnog motora, SQ8 se od „obične” verzije razlikuje i po novim kočnicama, opcijskim sustavom zakretanja stražnjih kotača, ali i agresivnijim dizajnom. Tako se straga sada napokon nalaze pravi nastavci ispušnog sustava (barem se tako nadamo) i difuzor, a automobil je postavljen na nove atraktivne 22-inčne kotače. Za zaustavljanje ovog monstruma koji je ujedno i najsnažniji serijski dizelaš na europskom tlu brinu se karbon-keramičke kočnice. Cijene bi trebale kretati od 90 tisuća eura na tržištu Njemačke, dok će kod nas „zahvaljujući” visokim trošarinama brojka trebala biti znatno veća...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 13:05