NAJSNAŽNIJI DIZELAŠ U EUROPI

DIZELSKI MONSTRUM: Audi predstavio SQ8 s twin-turbo V8 dizelašem snage 435 KS koji do stotke juri za 4,8 sekundi!

Audi

 

Audi je predstavio još jedan model s oznakom S koji ispod poklopca skriva dizelsko srce. Nakon modela S5 i S6, sada je red došao na SQ8! Moćni SUV koji dijeli platformu s Lamborghinijem Urusom tako je napokon dobio ono što zaslužuje – snažan twin-turbo V8 dizelski motor. Naravno, neće svi biti oduševljeni činjenicom da se ispod poklopca nalazi dizelaš, no ni takvi ne trebaju brinuti. Naime, u Audiju trenutno testiraju i RSQ8 koji će ispod poklopca skrivati kombinaciju benzinca i elektro motora ukupne snage 670 KS!

Foto: Audi

No vratimo se mi sada dizelskom SQ8. Zahvaljujući 435 KS i 900 Nm okretnog momenta, ovaj SUV stotku dostiže za 4,8 sekundi, dok je maksimalna brzina ograničena na 250 km/h. I ovaj model koristi blagu hibridnu tehnologiju kao mnogi drugi novi modeli njemačkog proizvođača.

 

Osim snažnog motora, SQ8 se od „obične” verzije razlikuje i po novim kočnicama, opcijskim sustavom zakretanja stražnjih kotača, ali i agresivnijim dizajnom. Tako se straga sada napokon nalaze pravi nastavci ispušnog sustava (barem se tako nadamo) i difuzor, a automobil je postavljen na nove atraktivne 22-inčne kotače. Za zaustavljanje ovog monstruma koji je ujedno i najsnažniji serijski dizelaš na europskom tlu brinu se karbon-keramičke kočnice. Cijene bi trebale kretati od 90 tisuća eura na tržištu Njemačke, dok će kod nas „zahvaljujući” visokim trošarinama brojka trebala biti znatno veća...

 

Izdvajamo

Iz drugih medija