JOŠ JEDNA "POVOLJNA" TESLA

ELON MUSK PREDSTAVIO NOVI MODEL: Tesla Model Y je mali SUV s cijenom od 39.000 dolara koji u proizvodnju kreće dogodine!

Tesla Motors

 

Elon Musk je noćas u Los Angelesu na posebnom događanju u svom dizajnerskom studiju predstavio potpuno novi model Tesle koji nosi prilično jednostavan naziv - Model Y. Riječ je o "baznom" SUV modelu koji je i najavljen početkom ovog tjedna. Dakle, ono što je Model 3 za Model S, to je Model Y za Model X. U vrijeme kada su SUV modeli najpopularniji, ovo se čini kao logičan potez.

 

Model Y pritom je postavljen na istu platformu kao Model 3 što će naravno smanjiti troškove. Iako se u Tesli često zalijeću s objavama vezanim uz proizvodnju, ovaj put su ipak objavili kako proizvodnja kreće tek sredinom iduće godine. U ponudi će biti nekoliko verzija, a Elon Musk ovaj put se nije zaletavao sa obećanjima. Naime, iako će Model Y biti cjenovno prihvatljiv električni SUV, Tesla će nuditi nekoliko verzija, a one koje dolaze prve bit će ipak nešto skuplje.

Tesla Motors
 

Pa, krenimo redom: najjeftinija verzija, tzv. Standard Range trebala bi se naći na tržištu u proljeće 2021. godine, a stajat će 39.000 dolara. Ostale, skuplje verzije doći će nešto ranije. Tako Tesla Model Y Long Range stiže na jesen 2020. godine, a kao što samo ime govori, može voziti 482 kilometra s jednim punjenjem. Ubrzanje do stotke traje 5,6 sekundi, dok je maksimalna brzina 209 km/h. Cijena? 47 tisuća dolara.

Tesla Motors
 

Sljedeća na redu je izvedba službenog naziva Tesla Model Y Dual Motor AWD koja ima nešto manji doseg, ali zato su poboljšane performanse. Sprint do stotke tako traje 4,9 sekundi, dok je maksimalna brzina 217 km/h. Cijena iznosi 51 tisuću dolara.

Vrh ponude čini Tesla Model Y Performance koja zahvaljujući 2 elektro motora do stotke juri za ekspresnih 3,6 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 241 km/h. Doseg s jednim punjenjem pritom je 450 kilometara, dok cijena iznosi 60 tisuća dolara.

 

Što se dizajna tiče, elementi su očekivano preuzeti s Tesle Model 3 (mnogi ga već nazivaju Model 3 na steroidima). U unutrašnjosti dominira dobro poznati 15-inčni zaslon osjetljiv na dodir. A koliko se očekuje od ovog modela govori činjenica kako je na službenom predstavljanju Elon Muska rekao kako bi se Model Y mogao prodavati bolje od Tesle Model 3 i Model S zajedno!

Izdvajamo

Iz drugih medija