PURISTI NA APARATIMA

FOTO: BMW USKORO PREDSTAVLJA novu Seriju 1 s prednjim pogonom. Evo kako bi mogla izgledati

 
 Carscoops / Josh Byrnes

Novi BMW Serije 1 koji bi trebao biti predstavljen krajem ove ili početkom iduće godine donosi jednu veliku novost koja se nikako neće svidjeti zagriženim fanovima bavarske marke. Naime, imat će prednji pogon! Dakle, ako razmišljate o kupnji ovog modela upravo zbog činjenice da se od ostatka ističe po stražnjem pogonu i dodatnom dozom zabave u vožnji, možda je sada vrijeme za kupnju još uvijek aktualne generacije. No krenimo s detaljima o nasljedniku. Stražnji pogon na ovom modelu odlazi u povijest, a nova Serija 1 bit će postavljena na FAAR platformu. To znači da će nasljednik biti lakši, prostraniji, agilniji, ali i spreman za "prihvat" hibridnih pogona. Dakle, osim što će izgubiti stražnji pogon, nasljednik će se nuditi i s dvije hibridne opcije pogona. Ipak, nije sve tako sivo. Snažnije verzije dolazit će s opcijom xDrive pogona na sve kotače, a vrh ponude trebao bi činiti M30i ili M40i koji će ispod poklopca skrivati 2.0 turbobenzinac snage preko 300 KS koji bi se trebao suprotstaviti modelima poput Audija S3 i VW Golfa R.

Carscoops

Naravno, za one manje zahtjevne u ponudi će biti niz 1,5-litrenih i 2,0-litrenih benzinskih i dizelskih motora. Motori će biti upareni sa 6-stupanjskim ručnim, odnosno 8-stupanjskim automatskim mjenjačem. Proizvođači pomno prate trendove u tržištu, a budući da je potražnja za Serijom 1 u verziji s 3 vrata prilično slaba, za očekivati je kako će novi model biti moguće naručiti samo u verziji s 5 vrata. A kako će nova "jedinica" izgledati pokazuje nam prvi render kojeg je autor Josh Byrnes napravio prema špijunskim slikama zamaskiranih modela koje BMW već naveliko testira. Moramo priznati kako uz nova LED svjetla i masivne bubrege izgleda odlično.

Carscoops / Josh Byrnes

Izgled unutrašnjosti zasad nije poznat, no vjeruje se kako će biti slična kao kod nedavno predstavljenog modela X2. Nova Serija 1 svoju premijeru bi trebala imati krajem ove godine ili početkom 2019. (neki čak spominju salon u Ženevi), a M performance verzija bi trebala biti dostupna oko 12 mjeseci kasnije. Dakle, novi kompaktni BMW bit će prostraniji, lakši i napredniji, no neće ga "krasiti" stražnji pogon. Kakvo je vaše mišljenje o ovom potezu bavarskog proizvođača?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:47