KOLIKO BRINEMO O NAJMLAĐIMA U AUTU

INOVACIJA ZA VEĆU SIGURNOST: autosjedalice okrenute u suprotnom smjeru vožnje smanjuju smrtni ishod čak pet puta!

U prometnim nesrećama godišnje strada oko 540 osoba mlađih od 13 godina. Kako bi sigurnost u putovanju onih najmlađih podigli na najvišu razinu, BeSafe već 25 godina diljem Europe promiče važnost okretanja dječje autosjedalice u smjer suprotan od kretanja, a rezultat toga je 0 posto smrtnosti djece do 4. godine života u BeSafeovoj matičnoj zemlji - Norveškoj
 Ivan Lacković

Povodom uvođenja novih i-Size regulativa o autosjedalicama, Mikroedra, tvrtka koja promiče sigurnost i kvalitetu u vožnji onih najmlađih prošlog je mjeseca održala edukaciju o važnosti korištenja autosjedalica i sigurnosti djece u prometu i prezentirala inovativnu autosjedalicu BeSafe iZi Flex Fix. Taj skandinavski brend ove je godine ocijenjen najboljim od strane britanskog Best Baby & Toddler Gear Awards-a zahvaljujući svojoj iZi Modular i-Size autosjedalici koja se postavlja suprotno od smjera kretanja automobila. Kako bi sigurnost u putovanju onih najmlađih podigli na najvišu razinu, BeSafe već 25 godina diljem Europe promiče važnost okretanja dječje autosjedalice u smjer suprotan od kretanja, a rezultat toga je 0 posto smrtnosti djece do 4. godine života u BeSafeovoj matičnoj zemlji - Norveškoj. Na edukaciji je predavanje, osim BeSafe stručnjaka, održala i policijska službenica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave Koprivničko-križevačke Ivanka Vusić koja je govorila o policojskoj preventivnoj akciji „Siguran prijevoz djece u vozilima“.

Ivan Lacković

I-SIZE REGULATIVA I TEMELJ„SKANDINAVSKE SIGURNOSTI“

Prva faza uvođenja novog i-Size pravilnika o autosjedalicama započela je 2013. godine i njome je definirana obaveza vožnje djece u autosjedalicama postavljenim suprotno od smjera vožnje do djetetovog navršenog 15. mjeseca života. Osim toga, cilj je regulative uvesti odredbe vezane uz bočnu zaštitu od udara te obnoviti zastarjele kategorije autosjedalica. BeSafe svojim dugogodišnjim radom zagovara postavljanje autosjedalice suprotno od smjera vožnje, kao i vožnju djeteta što duže u takvom položaju – od rođenja pa do četvrte ili pete godine života.

Ivan Lacković

Kako ističu iz zastupstva uzimajući u obzir vrstu automobilskih sudara koji se događaju, najčešći su frontalni i bočni sudari. To su sudari u kojima, ukoliko je autosjedalica okrenuta u smjer vožnje, glava djeteta leti prema naprijed i događaju se teške ozljede kralježnice i leđne moždine.

Ivan Lacković

„Kada je dijete okrenuto u smjeru suprotnom od smjera vožnje, njegova glava, vrat i leđa naliježu na naslon autosjedalice koji apsorbira silu udarca, a opterećenje na vrat djeteta je pet puta manje“, naglašeno je na edukaciji. i-Size regulativa uvodi novu klasifikaciju autosjedalica koja se zasniva na tjelesnim proporcijama (visini, širini ramena i bokova) djeteta, a ne njegovoj težini što često dovodi do krivog odabira sjedalice.

Ivan Lacković

INOVACIJA OBITELJI BESAFE: iZi FLEX FIX AUTOSJEDALICA

BeSafe iZi Flex Fix ponosni je dobitnik nagrade za inovativnost K&J Innovation Award 2017. godine. Taj proizvod, prva je autosjedalica koja je odobrena sukladno 2. fazi i-Size regulative (UN r 129-02) koja je stupila na snagu u lipnju 2017. Ta je nova regulativa još uvijek potpuno nepoznata u Hrvatskoj i ova je edukacija bila prva prilika za saznanja o načinu na koji će u budućnosti voziti djeca viša od 100 cm. BeSafe iZi Flex Fix je autosjedalica koja raste zajedno s djetetom i nudi veliku udobnost tijekom cijelog razdoblja upotrebe – otprilike od 4. do 12. godine života.

Ivan Lacković

Ova autosjedalica proizvodena je prema najvišim standardima sigurnosti, a ujedinjuje izrazite karakteristike kvalitete te inovativni pristup udobnosti i praktičnosti. BeSafe iZi Flex Fix postavlja se u smjeru kretanja automobila, ima inovativnu kopču za automobilski pojas koja osigurava da bedreni dio pojasa uvijek leži na kukovima i štiti unutarnje organe djeteta, a zahvaljujući modularnim bočnim zaštitama moguće je postaviti tri autosjedalice na stražnju klupu automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:04