PREMIJERA

MEGA FOTOGALERIJA I VIDEO: napokon potpuno razotkrivena nova Škoda Kodiaq

Nekoliko tjedana Česi su nam podgrijavali maštu fotografijama unutrašnjosti, vanjskih detalja te maskiranog prototipa njihovog novog SUV-a pod imenom Kodiaq, a večeras su ga na svečanoj premijeri, znakovito u Berlinu, predstavili javnosti u svoj njegovoj raskoši
 Škoda

Kako Škoda radi posao, nakon predstavljanja posljednje Octavije, pa potom više nego privlačne velike limuzine Superb i sada SUV-a Kodiaq, čovjek se zapita čemu uopće više gledati u Volkswagenove izloge. Jer češki modeli koji s VW-ovih polica uzimaju sve što im treba sve su ambiciozniji, pa eto, nakon modela Yeti koji je bio tek uvod u SUV priču marke iz Mlade Boleslave dočekali smo i veliki češki SUV sa sedam sjedala.

Foto: Škoda

Premda ga u Škodi nazivaju svojim prvim velikim SUV-om, Kodiaq je nastao na prilagođenoj MQB platformi (VW Tiguan), no po dimenzijama (dug je 4,7 m, međuosovinski razmak od 2,8 m) i obujmom prtljažnika od rekordnih 720/2065 litara u izvedbi sa 5 sjedala, te trećim redom sjedala za još dvoje putnika uvelike nadmašuje uzor iz Wolfsburga. Usto, moguće je prevesti predmete dužine 2,8 metara, a poklopac prtljažnika bit će dostupan i s opcijom otvaranja putem elektrike. Po pitanju prostora u unutrašnjosti novi bi Kodiaq mogao postaviti nove standarde u klasi sa širinom od 1,8 m, mjestom za ramena od 1,5 metara sprijeda i straga, s mjestom za glave straga od metar te prostorom za koljena straga od 104 mm.

Vanjski izgled oslanja se pak na linije pokazane na studiji Vision S ovog proljeća na salonu u Ženevi pa tu iznenađenja nema, a glavni su stilski obrisi već korišteni i kod modela Superb. Oprema bi prema najavama trebala biti vrlo bogata sa tri zonskom klimatizacijom, grijanim, hlađenim te električno pokretanim prednjim sjedalima s mogućnošću odabira kože ili alkantare, ambijentalnom rasvjetom…

Pogon na sve kotače (osnovni model samo s prednjim pogonom) te opcijski DSG mjenjač s dvije spojke moći će se kombinirati uz 1,4-litreni TSI benzinac snage 125 KS i 200 Nm te 150 KS i 250 Nm, potom 2,0-litreni TSI od 180 KS i 320 Nm i 2,0-litreni TDI sa 150 i 190 KS. Još više detalja biti će poznato uskoro, no već je sada jasno kako bi ova Škoda od dvije tone i s nazivom koji podsjeća na golemog aljaškog medvjeda mogla napraviti pravi dar mar u rastućoj SUV klasi, i stoga jer prema šaputanjima, osnovna bi izvedba mogla imati nižu cijenu od VW Tiguana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 22:59