ROLLS-ROYCE, LEXUS...

Policija razbila kriminalnu skupinu: Kako najluksuzniji auti iz Europe završavaju na ulicama Moskve?

Policija je lani presrela više od 60 kontejnera u kojima je bilo 240 automobila vrijednih oko 13 milijuna funti

Ukradeni auto pronađen u kontejneru spreman za isporuku

 Essex Police

Početkom mjeseca pisali smo o uvozu skupocjenih automobila europskih proizvođača u Rusiju. Istraga Ukrajinske Pravde pokazala je da ruski milijarderi bez problema rješavaju ‘logističke neugodnosti‘ nametnute sankcijama.

Najviše uvezenih automobila je marke Mercedes, njih 764, a uvezeno je i 49 Mercedes Maybacha. Odmah iza marke iz Stuttgarta je BMW s 718 uvezenih automobila, a najčešće je riječ o najnovijim modelima iz 2023., primjerice, X5 i X7. U Rusiju je uvezeno i više od 300 Range Rovera i 119 Land Cruisera, a u manjim količinama i modeli Lamborghinija, Bentleyja, Cadillaca, Porschea i Ferrarija.

Luksuzni automobili zapadnjačke proizvodnje uvezeni su u Rusiju iz Bjelorusije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, Estonije, Kirgistana, Armenije, Uzbekistana i Koreje.

image

Mercedes logo, ilustracija

Patrik Stollarz/AFP/Profimedia

No, Rusi se snalaze i na druge načine. Britanski Telegraph donosi priču o kriminalnim skupinama koje opskrbljuju rusku elitu luksuznim automobilima.

Naime, policija Essexa nedavno je otkrila uhodanu rutu.

Postupajući prema dojavi, ispraznili su kontejnere u kojima su pronašli hrpe bicikala i bijele tehnike kojima su kriminalci skrivali ‘pravu robu‘. Među skrivenim teretom pronađena su tri ukradena Range Rovera , zamotana u madrace i prostirke, ukupne vrijednosti 170.000 funti.

Uz njih, u kontejnerima je pronađeno i par Bentleyja, Audija i Toyota (u vrijednosti od 250.000 funti), Rolls-Royce Dawn (vrijedan 300.000 funti) te Lexusove limuzine naslagane poput karata jedna na drugu.

image

Ukradeni auto pronađen u kontejneru spreman za isporuku

Essex Police

Prošle je godine policija Essexa presrela više od 60 ovakvih kontejnera prije nego što su izvezeni, u kojima je bilo 240 automobila vrijednih oko 13 milijuna funti.

Telegraph navodi da auti gotovo uvijek imaju krivotvorene dokumente i idu prema odredištima na Bliskom istoku, Africi ili Aziji, a na kraju završavaju u Rusiji.

Smatra se da sankcije potiču crno tržište, odnosno bande na grublju taktiku: krađu vozila s britanskih ulica te njihov transport u Rusiju preko treće zemlje.

Automobili se šalju cijeli ili se rastavljaju na dijelove koji se ponovno sastavljaju po dolasku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:25