NOVI PROBLEMI

PORAST KONZUMACIJE ALKOHOLA ZBOG IZOLACIJE OD KORONAVIRUSA DILJEM EUROPE Ta bi pojava mogla dovesti i do povećanog broja alkoholiziranih vozača...

 ambrozinio / Alamy / Profimedia

Iskustvo iz Velike Britanije: ialkoako su se dugo pravili kako se ništa ne događa, vlasti u Velikoj Britaniji ipak su prije tjedan dana uvele karantenu shvativši kako je situacija s pandemijom koronavirusa itekako ozbiljna i kako je vrijeme za stroge mjere.

To je naravno utjecalo na promjenu svakodnevice, baš kao i kod većine stanovnika država koje su uvele ovakve mjere (u prijevodu - gotovo svih).

Nova istraživanja sada pokazuju kako će se sada drastično povećati broj ljudi koji piju "zaključani" u svojim stanovima, piše Motoring Research.

I dok to svakako nije dobar način nošenja s ovom situacijom, što su napomenuli i iz WHO-a, stručnjaci u Velikoj Britaniji ističu kako bi se broj alkoholiziranih vozača na cesti također mogao povećati.

Konzumacija alkohola u domovima se gotovo udvostručila ovih dana, pa se tako spominje brojka od 50 milijuna litara piva koja se konzumira svaki tjedan.

Problem nastaje, kako nadalje prenosi Motoring Research, kada osobe koje su alkoholizirane shvate da im je ponestalo namirnica (ili alkohola), a uz to česti prizori praznih polica možda će neke natjerati na nagli odlazak u nabavku iako u krvi imaju alkohola.

Osim toga, ako je netko "zaružio" doma "družeći se" s pivama i drugim alkoholnim pićima, on ujutro možda neće biti u potpunosti spreman sjesti za upravljač. U krvi će možda imati alkohola, a uz to će mu vrijeme reakcije biti slabije.

"Ako popijete 1,5 litara pive ili tri velike čaše vina prije spavanja, vjerojatno nećete biti u potpunosti čisti u 7 ujutro kada primjerice želite u supermarket" - ističe Hunter Abbott, direktor kompanija AlcoSense, nadodavši kako je jedino rješenje provjera stanja putem alkotesta.

Naravno, to je naglasio između ostalog zato što se njegova kompanija bavi upravo - alkotestovima, odnosno proizvodnjom istih. Ipak, činjenica je kako se konzumacija alkohola povećala u doba karantene pa svi oni koji su se na taj način odlučili suočiti s pandemijom niti u kojem slučaju ne smiju sjesti za upravljač.

Stoga je naš savjet - u potpunosti izbjegavajte alkohol koji će potencijalnu depresiju i tjeskobu samo produbiti te ga zamijenite nečim zdravim - primjerice vitaminskim sokom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:27