PREMIJERA U ŠANGAJU

PRVI ASTON MARTIN NA STRUJU: Ovo je Rapide E, električna limuzina sa 601 KS koju će voziti James Bond

 
 Aston Martin

Aston Martin je na salonu automobila u Šangaju predstavio svoj prvi električni model. Da, Aston i struja izgleda idu skupa. Sve je to dio prilagodbe trendovima na tržištu, budući da osim električne limuzine uskoro stiže i njihov prvi SUV. No fokusirajmo se sada na predstavljeni električni Rapide E. Ispod poklopca više nije 6,0-litreni V12 motor koji je zvučao poput simfonije, a na njegovo mjesto dolaze baterije.

Foto: Aston Martin

Za pogon se brinu elektro motori ukupne snage 601 KS uz 950 Nm okretnog momenta. Naravno, to znači da je brži od verzije s V12 motorom, no ne znamo hoće li kupci prežaliti izostanak zvuka koji je bio jedan od zaštitnih znakova Aston Martin modela. Tugu možda umanje ova brojka – ubrzanje do stotke traje manje od 4 sekunde, što je brže i od Rapidea S AMR, posebne sportske verzije ove limuzine. Bitna stavka svakako je doseg s jednim punjenjem koji iznosi preko 320 kilometara prema strogim WLTP standardima. Iako možda na prvu ne zvuči puno, treba uzeti u obzir da je riječ o pravom sportašu koji, kao što smo već napisali, ima 601 KS, pa brojka vezana uz domet ipak postaje impresivna.

Novu tehnologiju Rapide E dobio je i u unutrašnjosti gdje sada dominira 10-inčni digitalni kokpit, a zanimljiv detalj su nova sjedala od crne kože s plavim koncem.

Izvana ćete ovaj ekskluzivni električni model prepoznati po novim aluminijskim naplacima dizajniranim da smanje otpor zraka, novim odbojnikom kao i difuzorom. Aston Martin će proizvesti samo 155 primjeraka, no sigurno je kako ovim modelom najavljuju elektrificiranu budućnost marke. Zanimljivo je kako će ovaj model voziti i sam James Bond, budući da je najavljeno kako će u nadolazećem nastavku tajni agent 007 sjesti upravo za ovaj model čime će mu zasigurno povećati popularnost....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:39