NA KIOSCIMA U SUBOTU UJUTRO!

SPAS OD POLICIJSKIH KAMERA: Testirali smo uređaj koji otkriva radare, funkcionira odlično, no ima samo jedan problem…

OBAVIJEST ČITATELJIMA: zbog problema u tiskari novi broj Auto kluba na kioscima će se umjesto petka (14.06.) naći u subotu (15.06.)!

Situacija za ljubitelje jurnjave ne izgleda nimalo idilično. U ovom trenutku se na 122 lokacije diljem Hrvatske postavljaju kućišta iz kojih će uskoro vrebati fiksni radari, istovremeno sposobni nadzirati brzinu u više traka te pisati kazne za prebrzu vožnju, ali i za pojas, mobitel… Odnosno, za svaki prekršaj koji uređaj bogat pikselima može usputno zabilježiti jednom kad mu radar naloži snimanje.

Uz postojeće fiksne radare koje već godinama na 58 lokacija pišu kazne po Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci, njihov ukupan broj svakoga trenutka trebao bi premašiti brojku 200. A tu nije kraj. Uz fiksne radare policija nabavlja i brdo novih prenosivih uređaja za mjerenje brzine, čime će dramatično porast i njihov broj. U ovom trenutku, naime, policijske uprave raspolažu s ni manje ni više nego 256 mobilnih uređaja namijenjenih ciljanju prebrzih iz ruke ili s tronošca. Već ove godine njihov broj će se povećati za okruglih 100 ili za čak 40 posto.

A kao da to nije dovoljno, iz Hrvatskih autocesta dolaze najave da će već 2020. krenuti kontrolirati brzinu na svim pravcima kojima upravljaju, i to čak na dva nova načina. Na ulascima u tunele te na vijaduktima postavljat će se fiksne kamere, na određenim dionicama brzina će se mjeriti između dvije zadane točke, a na mjestima gdje se obavljaju radovi policija će češće nego dosad brzinu mjeriti arsenalom prijenosnih uređaja za nadzor brzine.
Sve u svemu, te najave djeluju prilično uznemirujuće na vozače pa ne čudi njihovo povećano zanimanje za radar detektore, uređaje sposobne na vrijeme otkriti radarske zrake i upozoriti vozača da će svakog trenutka, ne nagazi li kočnicu, biti uhvaćen u prekršaju i prisiljen platiti masnu novčanu kaznu.
Upravo zato na test smo uzeli jedan uređaj ponuđen na našem tržištu. Njegov naziv je Neoline X-COP 9100S, cijena mu iznosi oko 3500 kuna, a riječ o hibridnom uređaju s više funkcija među kojima nije, vrijedi naglasiti, ometanje signala. Znači, nije riječ o “jammeru” koji blokira izmjeru i policijskom uređaju javlja grešku, već pukom detektoru. I to, uvjerili smo se tijekom testiranja, radi prilično dobro. Barem kada je riječ o radarima, s laserima i presretačima već je druga priča.

Više saznajte u novom broju koji će se zbog problema u tiskari na kioscima umjesto petka (14.06.) naći u subotu (15.06.).

New Corsa test drives at Test Center Rodgau-Dudehofen, April 2019
Opel

U novom broju donosimo i dojmove iz vožnje prototipa nove, šeste generacije Opel Corse te redizajnirane izvedbe najprodavanijeg Mercedesovog SUV modela GLC-a. Na prvom testu našao se Volkswagen T-Cross 1.0 TSI 115 DSG Style.

Testirali smo prostranu japansku limuzinu Toyotu Camry Premium u hibridnom izdanju, Mazdu 3 1.9 SkyActiv-D 116 Plus, Mitsubishi Eclipse Cross 1.5 T CVT 2WD Intense te Ford Focus 1.0 Ecoboost ST-line.

Rabljeni Toyota Aygo 2014.
Marin Tomaš / Marin Tomas

Na testu rabljenog automobila našao se Peugeot 5008 iz 2015. godine, testirali smo motocikl Hondu Forza 300, donosimo i putopis iz Santiago de Chilea.

Rubrika Vremeplov u ovom je broju rezervirana za 50 godina VW-Porschea 914.

Donosimo izvještaj sa utrke Formule 1 u Kanadi, relija u Portugalu te s Moto GP-a u Italiji.

Ivan Lacković

Isprobali smo najnoviju opciju Google Mapsa koja od nedavno pruža opciju otkrivanja policijskih kamera.

U novom broju donosimo i pregled najpovoljnijih automobila na domaćem tržištu opremljenih klima-uređajem.

Ugodno čitanje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:01