AKTUALNO

VEĆI, LAKŠI I NAPREDNIJI: Ovo je novi BMW X4!

 
 BMW

BMW je modelom X6 2007. godine pokrenuo trend sportskih SUV modela coupeovske linije. U međuvremenu je ovaj segment poprilično narastao, a BMW je odlučio proširiti ponudu s manjim modelom naziva X4. Dobro poznata formula modela X6 tako je prenesena u model X4 koji je debitirao 2014. godine, a sada su objavljene slike i detalji nasljednika koji svjetsku premijeru ima u Ženevi za manje od mjesec dana. Bavarski proizvođač ističe kako je riječ o većem i naprednijem modelu u odnosu na prethodnika. Unatoč tome što je više od 7,6 centimetara duži i 3,8 centimetara širi, novi X4 osjetno je lakši (50 kg). Uz to, bavarski inženjeri napominju kako niže težište i optimalna raspodjela težine rezultiraju još boljim voznim karakteristikama.

Foto: BMW

Vizualne promjene uključuju nova LED svjetla koja dolaze standardno. Prednja dva "bubrega" sada su masivnija, ali više nisu povezana sa svjetlima. Oba su i tehnički unaprijeđena te je moguće njihovo zatvaranje i otvaranje, ovisno o tome treba li vozilu hladan zrak ili bolja aerodinamika.

U unutrašnjosti dobro poznata priča kao i kod ostalih novijih BMW modela. Središnji 10,25-inčni zaslon infotainment sustava upotpunjuju digitalni instrumenti i novi head-up zaslon (75 posto veći nego prije). Upravljati se može glasom ali i gestama kao u Seriji 5, a tu je sada već i tradicionalno velik broj sigurnosnih sustava. Već spomenuto povećanje dimenzija najviše će osjetiti putnici na stražnjoj klupi.

The new BMW X4 xDrive M40d
BMW

Novi X4 nudit će se sa 3 benzinska i 4 dizelska motora snage od 184 KS do 360 KS. Početni benzinac bit će X4 xDrive20i snage 184 KS kojeg slijedi xDrive30i od 252 KS. Vrh ponude čini M40i sa 3,0-litrenim rednim šestakom od 360 KS. Ljubitelji dizelaša mogu birati između dizelaša od 190, 231 i 265 KS, a vrh ponude dizelskih motora čini M40d koji broji 326 KS. Sve verzije dolaze s 8-stupanjskom automatikom i xDrive pogonom na sve kotače. Detalji vezani uz cijene i datume dolaska na tržište bit će poznati nakon Ženeve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 01:23