VOZAČKA AKADEMIJA

VIDEO: Bez pravilnog sjedenja nema ni sigurne vožnje! Evo što sve radite krivo za upravljačem...

Možda se tako ne čini, no riječ je o elementu koji presudno utječe na brzinu reakcije i sigurnost - upravo zato je katastrofa što većina vozača sjedalo namješta od oka, bez poštivanja osnovnih pravila
 Marko Miščević

Krhko je znanje. Najbolji dokaz za to su autoškole. Premda su za vrijeme obuke naučili pravilno podesiti sjedalo, pa su zatim to činili prije svakog od najmanje 35 odvoženih sati u autoškoli, većina novopečenih vozača već nakon dva-tri mjeseca potpuno zaboravi kako se pravilno namješta sjedalo. Nije to teško zaključiti. Dovoljno je pogledati vozače u susjednim automobilima na semaforu. Jedni manje ili više leže udobno zavaljeni u sjedalo, drugi su, pak, nabijeni na upravljač, što je podjednako loše. Tek rijetki sjede pravilno.

Foto: Marko Miščević

I sve je u redu dok se prvi put ne nađu u riskantnoj situaciji, primjerice, kada pred automobil istrči dijete. Tada treba munjevito reagirati. A s obzirom na to da im je naslon previše udaljen od upravljača, nemaju se o što oduprijeti da bi munjevito i snažno gurnuli upravljač, promijenili smjer vožnje i izbjegli nalet na dijete.



I tu dolazimo do sljedeće pogreške. Devet od deset vozača vuče umjesto da u zavoju gura upravljač, ali većina ih tu lošu naviku nažalost vuče iz autoškole, gdje buduće vozače uče raznoraznim načinima okretanja upravljača.

Upravljač se gura vanjskom rukom u zavoju. U desnom zavoju, dakle, lijeva je ruka ta koja odrađuje glavninu posla. Desna samo pridržava upravljač i ulijeva dodatnu sigurnost. Na taj način vozač stječe ravnotežu u automobilu, jer guranjem upravljača pridržava svoje tijelo i bolje osjeća automobil. To najbolje znaju iskusni relijaši...

Samo pravilan položaj tijela za upravljačem i rad ruku na upravljaču omogućuju brzu reakciju, dobar osjećaj za cestu i sigurnost. Većina iskusnih vozača iz gotovo sigurne nesreće izvukla su se brzom reakcijom. Da su u tom trenutku spavali s jednom rukom na upravljaču, a drugom na mjenjaču, reagirali bi koju sekundu kasnije. A pri 100 km/h, to je previše...

Marko Miščević


Kroz Vozačku će vas akademiju u šest nastavaka voditi naš Daniel Šaškin, prvak Hrvatske u reliju 2005. i 2013., koji se sredinom siječnja vratio iz Perua, gdje je sa suvozačem Sašom Bittermanom osvojio 35. mjesto u ukupnom poretku na reliju Dakar


U kratkom stripu donosimo vam niz pravila kako se što udobnije i pravilnije smjestiti za upravljačem. Naravno, pritom treba znati da se automobili razlikuju da i nije u svakom moguće naći idealan položaj.

NAJVAŽNIJA PRAVILA:

1) Noge uvijek blago savijene


Kad pritisnete papučicu gasa ili spojke do kraja, noge ne smiju biti potpuno ispružene. U njoj mora ostali mala rezerva snage. Tko ima mogućnost, treba podesiti i visinu sjedala, što je osim za preglednost važno i za pravilan položaj nogu. Visinu sjedala lako je provjeriti - kada se odgurnete od nožnog oslonca, vaše se tijelo ne bi trebalo podizati.

2) Gurajte upravljač, a ne vucite ga

Ruke uvijek trebaju biti blago povijene. I to je lako provjeriti. Ako vam je kod zakretanja upravljača ruka u gornjoj točki potpuno ispružena, morate primaknuti naslon. Kako automobili imaju različit kut upravljača, u Renaultu Cliju ćete, primjerice, morati sjesti bliže nego u Daciji Duster. Upravljač se okreće guranjem vanjske ruke kroz zavoj, a ne potezanjem unutrašnje. To je najvažnije pravilo. Položaj u zavoju je dobar do točke kada se ruke ne počnu križati na upravljaču - tada se gubi mogućnost korekcije.

3) Ni preblizu ni predaleko



Za početak je važno otkloniti loše navike. Sjedenje preblizu ili predaleko od upravljača za sobom povlači nemogućnost upravljanja u kritičnim situacijama. Ležanje za upravljačem po uzoru na vozače Formule 1 ne pali u automobilu - upravljač ostaje predaleko. Pronalazak najboljeg položaja kreće od podešavanja udaljenosti od nožnih komandi, zatim podešavanja nagiba naslona i visine, odnosno dubine upravljača. Da biste u riskantnoj situaciji kočnicu mogli pritisnuti punom snagom, sjedeća površina ne smije biti predaleko. Ako je pak preblizu nećete imati dovoljno prostora za normalno premještanje noge s papučicu na papučicu, odnosno odmorište. Isto vrijedi i za naslon. Ako je postavljen predaleko, izgubit ćete oslonac za rame i u riskantnoj situaciji nećete moći dovoljno brzo reagirati.

4) Češće koristite oslonac za nogu


Oslonac za nogu je važan kad je u pitanju sigurnost - nalazi se pod idealnim kutom, tako da kod eventualnog sudara ne dolazi do izvrtanja zgloba. Osim toga, odlično je uporište za tijelo u zavojima. Sjedite li predaleko, nećete ga moći pravilno iskoristiti, dok preblizu riskirate s ozljedom. Trebali biste se njime služiti kad god ne mijenjate stupanj prijenosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:52