ANKETA

VJEČNA DILEMA: ŠTO KUPITI S FIKSNIM BUDŽETOM? Za i protiv - slabiji, ali novi automobil ili rabljeni više klase krcat opremom i konjima?

 

Kod kupnje automobila odluka je, osim samih preferencija kupca, gotovo uvijek definirana i budžetom. Kupci se tako suočavaju s nizom opcija: sve popularnijim SUV modelima koji dolaze u različitim veličinama, preko kompaktnih modela pa sve do poslovnih limuzina i karavana. Iako budžet najčešće od kupca zahtjeva da automobile najčešće gleda unutar jedne klase, "odlazak stepenicu gore" moguć je kupnjom rabljenog.

BERLIN, GERMANY - SEPTEMBER 22:  Used cars of German carmaker Volkswagen stand on display at a Volkswagen car dealership on September 22, 2015 in Berlin, Germany. Volkswagen CEO Martin Winterkorn apologized yesterday to consumers following allegations by the U.S. Environmental Protection Agency that the company had installed software into its diesel cars sold in the USA that manipulated emissions test results. Volkswagen share prices have plummeted by approximately 32% on the Frankfurt stock exchange since yesterday and the company faces a recall of at least 470,000 cars and up to USD 18 billion in fines.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Getty Images / Getty Images

Tu dolazimo do vječnog pitanja koje muči kupce koji su sa strane spremili određeni budžet (ili, što je češće, u banci dobili uvjete za podizanje zacrtane količine novaca). Za primjer smo odlučili uzet budžet od oko 185.000 kuna (25.000 eura), s kojim možete nabaviti jedan od najpopularnijih SUV modela na tržištu: Nissan Qashqai. Za spomenuti iznos možete dobiti 1.5 dCi dizelsku verziju od 110 KS s paketom opreme Acenta.

Ipak, sigurni smo kako se kupac bilo kojeg novog automobila kupljenog za gore navedeni iznos susreće sa komentatorima "prijatelja" i poznanika koji će mu reći: "Pa za te novce mogao si kupiti rabljenu BMW Peticu iz Njemačke!" I pritom nisu u krivu. Malo smo pronjuškali po vjerojatno i najpopularnijem oglasniku - Mobile.de na kojem se može naći velik broj primjeraka upravo BMW Serije 5 prošle generacije. Tako smo primjerice našli 520d Touring iz 2015. godine koji se trenutno s popustom nudi za 23.990 eura. Automobil izgleda atraktivno, ima čak i M paket, a ispod poklopca se nalazi dobro poznati dizelaš od 190 KS.

Mobile.de

Uz to dobivate i toliko voljen BMW znak kojim se ulazite u "odabrani krug" vlasnika njemačkih premium brendova automobila. Iako je star 3 i pol godine, ovaj automobil ima moštvo tehnologije budući da je riječ o premium modelu koji je, kada je bio nov, vjerojatno stajao i blizu pola milijuna kuna. Uz to, sa spomenutih 190 KS na semaforu ćete ostavljati ostale sudionike u prometu u vašem retrovizoru. Naravno, postoje i nedostatci. Prije svega, automobil već ima preko 100 tisuća kilometra (koji su vrlo vjerojatno i pravi budući da saloni u Njemačkoj snose velike sankcije u slučaju obmanjivanja kupaca) što znači da će uskoro biti i vrijeme za neke od redovitih servisa. Uz to, ako krenete provjeravati cijene za primjerice set kvačila, kočione diskove i slične stavke, mogao bi vam pasti mrak na oči. Slična stvar dogodit će se ako se jave problemi sa ksenon farovima koje gore spomenuti BMW ima.

Honda

S druge strane, novi automobil preuzet ćete s tek nekoliko kilometara na brojčaniku, za eventualne tvorničke greške ne morate se brinuti vi već tvornička garancija, i tako ste zapravo nekoliko godina u potpunosti mirni. Možda nemate BMW znak na poklopcu motora, ali znate da s vašim automobilom nećete imati neplanirane troškove. Nas zanima kako vi gledate na ovu problematiku.

Mercedes

Biste li radije uzeli rabljeni automobil više klase koji donosi potencijalne visoke troškove održavanja, ili biste se "zadovoljili" s automobilom niže klase koji će vam donijeti "miran san" i koji će bez problema odrađivati sve vaše svakodnevne potrebe. U našoj anketi odgovorite na postavljeno pitanje. Pritom se ne moramo nužno držati ovog primjera, budući da smo isto tako mogli napraviti usporedbu s primjerice novim Golfom ili rabljenim Audijem A4 itd. Dakle, ono što nas zanima je za koju biste se vi opciju odlučili s određenim fiksnim budžetom: novi automobil ili rabljeni automobil više klase?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:23