OD OVE GODINE OLDTIMERI

VOZITE RENAULT CLIO, BMW Serije 3 E36 ILI FIATA TEMPRU? Odlično, vaši su automobili upravo postali svjetska tehnička i kulturna baština!

 

Federacija za povijesna vozila FIVA, inače je međunarodna udruga nacionalnih saveza, klubova i ostalih grupacija koja se brine za održavanje i uporabu oldtimera na svjetskoj razini, koja između ostalog osigurava i objedinjuje povijesno-tehničke podatke o oldtimerima te potiče interes za održavanje tradicije motornih vozila.

Sada je ova cijenjena udruga kao autoritet na području oldtimera dodala brojne modele na listu klasika prema standardnim kriterijima udruge, od kojih je najvažniji starost od najmanje 30 godina.

Pritom takvi modeli moraju biti u stanju "period correct" što je više moguće, dakle potpuno serijski ili s eventualnim dodacima ili preradama isključivo iz tog vremena, no dodatni zahtjev koji definira "oldtimera" koji s 30 godina postaje tehnička i kulturna baština je da se ne koristi svakodnevno u svrhu osobnog automobila. Sve dok se koristi tako, čak i 30 godišnji automobil nije i oldtimer.

Ovdje dolazimo do zanimljive pojave: primjerice, jako puno primjerice Mazdi MX-5 prve generacije koja je s 30 godina već klasik i danas prometuje ulicama u svrhu osobnog vozila premda je već prema standardu FIVA-e povijesna.

"U današnje vrijeme, zapravo nema generalnog kriterija kada neki automobil postaje klasik", izjavio je Tiddo Bresters, predsjednik FIVA-e i dodao kako "no 30 godina starosti vrlo je jasan kriterij, te sada u 2020. više smo nego zadovoljni što možemo poželjeti dobrodošlicu modelima iz 1990. godine za koje vjerujem kako će mnogi iz tog doba doista i postati klasici, jer početak 1990-ih obilježava jedno iznimno uzbudljivo razdoblje automobilizma".

A društvo je doista ugledno: od ove godine status pravog sportskog klasika oldtimera zavrjeđuje primjerice jedan Lamborghini Diablo, pa Mazda MX-5, mitska Honda NSX, brutalna super-limuzina Lotus Opel Omega, kipuća Ford Fiesta RS Turbo, pakleni Talijan Maserati Shamal ili primjerice Aston Martin Virage Volante. Kakvo društvo!

Zanimljivo, listi klasika dodani su i neki modeli koje, barem kod nas, još uvijek srećemo na ulicama jer se koriste kao vozila za osobni transport i koje je bez obzira na 30 godina na leđima zapravo teško doživjeti kao oldtimere, a to su Renault Clio, Nisan Primera, Fiat Tempra, Toyota Previa, Trabant 1.1, BMW Serije 3 e36, Volkswagen Transporter T4, a od motocikala na listi su se našli Harley-Davidson Fat Boy, Norton F1 i Suzuki VX800...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 20:26