ZANIMLJIVO RJEŠENJE

AUSTRIJSKI INŽENJER U TESLU MODEL 3 ugradio benzinski motor i nazvao ju Hyper Hybridom! Evo što stoji iza cijele priče...

 
 TheTeslaLife Twitter

Tesla s benzincem? Da, i to postoji. Iako su Tesle inače isključivo električne, Frank Obrist, inženjer iz austrijske tvrtke Obrist Powertrain odlučio je Teslu Model 3 pretvoriti u hibrid! Da, uz elektro motor sada je ugrađen i benzinac! Doduše, brojke i nisu spektakularne. Naime, prvo što je napravio – serijsku bateriju od 50 kWh zamijenio je manjom od 17,3 kWh, čime je uštedio oko 380 kg. Ipak, time je ukupni kapacitet smanjen za gotovo 2/3. Zatim je uslijedila ugradnja dvocilindarskog motora od 54 KS, koji se zapravo koristi kao generator. Naime, svaki put kada vozilo vozi preko 64 km/h generator puni bateriju. Pritom je i iznimno efikasan, budući da troši tek 1,9 litara na 100 kilometara.

Dakle, jasno je što se ovdje htjelo postići. Obrist je pokazao kako se uz jedan motor može značajno povećati „ležernost” vozača (iako to znači da više ne mogu reći da voze u potpunosti električni model). Kao glavnu ciljanu skupinu navodi ljude koji imaju ograničen pristup punjačima – primjerice svi oni koji žive u stambenim blokovima oko kojih nema punjača, pa ne mogu napuniti svoje limene ljubimce „u dvorištu ili garaži preko noći”. Iako je možda riječ o „svetogrđu” ako pitate zaljubljenike u Tesla, u kompaniji Obrist Powertrain ističu kako su već u pregovorima s nekim od proizvođača, a svoju tehnologiju predstavljaju plasirati na tržište do 2023. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:14