TUNING

FOTO: BRUTALNA ZVIJER! Evo zašto ovaj Ferrari 512 BB iz 1979.  iz teksaške tuning radionice sada stoji gotovo 300.000 dolara

 
 RM Sothesbys

Vrlo je malo specijalista za restauraciju Ferrarija kojima će iz Modene uručiti certifikat i stisnuti ruku, a tuning kuća za preradu modela s propetim konjićem još je i manje.

No, radionica Boba Norwooda iz Dallasa koja već desetljećima servisira te se bavi restauracijom i preradama, te ponovnim oživljavanjem i "slaganjem" klasičnih Ferrarija za utrke, sasvim je druga priča.

Još od kasnih 1970-ih ovaj je Teksašanin udružen s milijunašem Donom Walkerom, također iz Dallasa, gradio reputaciju u Can-Am američkoj seriji utrka, no istodobno je gradio i vlastito ime kao stručnjak za modificirane Ferrarije visokih performansi.

Od tada pa sve do danas Norwoodova je radionica značajno rasla i razvijala se te izgradila reputaciju kvalitetnog tunera Ferrarija ponajviše zahvaljujući njegovom stručnom znanju, entuzijazmu i ljubavi prema Ferrarijevim modelima.

Rezultiralo je to i s nekoliko nastupa i dva postavljena brzinska rekorda s modificiranim Ferrarijima na čuvenoj Bonneville Salt Flats pisti u Uti 1985. godine.

Danas modeli iz njegove radionice imaju kultni status među ljubiteljima marke iz Modene, a jedan prerađeni Ferrari 512 BB iz 1979. godine prošlog je petka bio ponuđen na aukciji RM Sothebyja.

Veličanstveni crni primjerak s fotografija većinu života je proveo kao "običan" 512 BB (Berlinetta Boxer) poznat i kao "Ferrari Boxer", ili kao prethodnik kultne Testarosse iz 1984. godine. Tada je 2002. godine je pao u ruke Boba Norwooda koji je ovaj klasik pretvorio u apsolutnu zvijer.

Umjesto 4,9-litrenog 12-cilindarskog boxera od 320 KS, postavljen je prerađeni 5,0-litreni 12-cilindarski boxer iz Testarosse od čak 1100 KS! Norwoodov Ferrari 512 BB je brzo postao cijenjen u Ferrarijevim krugovima, a čak je postao i junak igre Forza.

Sada je u ponudi RM Sothebyja, a zanimljivo modificirane primjerke legendarnih klasika kupci na aukcijama odmah vraćaju u izvorno stanje, no to nije slučaj i s Norwoodovim 512 BB-om s obzirom na njegovu reputaciju.

Prema opisu, automobil je zadržao 1100 KS snažan stroj sve do 2018. godine kada je ponovo zamijenjen serijskim Ferrarijevim motorom, također 12-cilindarskim boxerom, no ovaj put iz modela F512 M od 440 KS kako bi bio upotrebljiviji za svakodnevnu vožnju, dodani su još neki detalji poput podesivih Ohlins amortizera, te kompletni ispuh od nehrđajućeg čelika s prigušivačima od titana i alu naplaci koji podsjećaju na one kod mitskog 288 GTO modela.

Pritom inicijalni izgled automobila uopće ne djeluje bitno drugačije od serijskog 512 BB-a i očekuje se kako će "Norwoodov Ferrari" postići cijenu između 225 i 275 tisuća dolara...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:35