STIGLI REZULTATI

VELIKI TEST 24 DJEČJE SJEDALICE Dobrih je čak 15, zadovoljavaju tri, a loših je šest!

Ni jedna od 24 sjedalice ne zaslužuje najbolju ocjenu vrlo dobar, zaključak je najnovijeg testiranja sigurnosti, jednostavnosti korištenja i izvedbe. Ova posljednja kobna je za šest sjedalica, među kojima ima onih s tkaninama potencijalno opasnim za zdravlje djece
 ADAC

Njemački nacionalni autoklub ADAC i njegovi europski partneri, među kojima je i hrvatski HAK, proveli su novo testiranje dječjih sjedalica prilagođenih različitim uzrastima, od dojenačke dobi do onih za 12-godišnju djecu težine do 36 kilograma ili visine do 150 centimetara. Testirani su modeli kojih ili dosad nije bilo na tržištu ili nisu uzimani u obzir u dosadašnjim testiranjima i to raznih veličina te kvalitativnih i cjenovnih kategorija. Kao i dosad, došlo se do zanimljivih rezultata.

ADAC

Treba naglasiti da se uz sigurnost i zaštitu pri sudaru kao najvažnije kategorije testiranja, ocjenjivala i jednostavnost i praktičnost korištenja u segmentima kao što su kvaliteta i ergonomija izvedbe, lakoća montaže u vozilo i namještanja pojasa, stupanj rizika od pogrešne uporabe, mogućnost pranja, jednostavnost uputa za korištenje… Najveću moguću ocjenu vrlo dobar nije zavrijedila niti jedna od 24 testirane sjedalice, ali njih čak 15 je ocijenjeno također solidnom i preporučljivom ocjenom dobar. Među njima se izdvajaju čak četiri sjedalice ugledne njemačko-engleske tvrtke Britax Romer, koja je stoga na neki način i mali pobjednik testiranja. S druge strane, na testu je šest sjedalica ocjenjeno lošim i s preporukom za izbjegavanje kupnje. Većina nije pala toliko zbog loše sigurnosne izvedbe, koliko zbog štetnih sastojaka u tkaninama sjedalica, od kojih neke mogu biti i potencijalno kancerogeni, kao u slučaju talijanske tvrtke Foppapedretti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 20:50