Startanje tuđom strujom

Zbog nepažnje često strada elektronika

Struju pomoću odgovarajućih klema posuđujte samo kad je akumulator primatelja preslab, a nikako ako je pokvaren, s napuknutom pločom ili kratkim spojem, jer će vam tad stradati i akumulator i elektronika
 Ivan Lacković

Zimi akumulatorima slabi kapacitet, jer se s padom temperature usporava njihova kemijska reakcija. Prva pomoć tad je paljenje na kablove. Izgleda jednostavno, ali krije mnoge opasne zamke.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU KLIKOM NA SLIKU

Prvo, naravno, valja pročitati uputstva za rukovanje vozilom. Ako se ne može pristupiti akumulatoru, uvijek postoje priključci ispod haube na koje se možete spojiti kablovima i njihovo je mjesto navedeno u uputstvima. Crvena je boja plus, crna minus. Pripazite, stariji britanski auti imaju šasiju spojenu na plus, a ne na minus. Dobro proučite oznake! Pokrenite motor donatora struje i točno pratite upute. Prvo spojite crvenu klemu na plus praznog akumulatora, a zatim na donatora. Potom minus klemu spojite na minus donatora. Drugim krajem kabla sad možete ostvariti strujni krug kod primatelja. Učinite to spajanjem na blok motora, šasiju ili minus pol (tim redoslijedom, ovisno o mogućnostima). Zašto blok? Zato što ćete ostvariti bolji priključak, pa čak i otkriti problem s priključkom mase, odnosno minusa na akumulatoru, koji je čest uzrok otežanog paljenja zimi. Kad spojite kablove, pričekajte koju minutu ako je moguće, da bar malo pobudite akumulator primatelja. Pokušajte pokrenuti motor. Kad uspije, pričekajte još koju minutu i zatim odspojite kablove ovim redom: minus s motora, šasije ili akumulatora primatelja, pa minus s donatora te plus s primatelja, pa plus s donatora. No, sve to valja raditi samo ako ste posve sigurni da je akumulator primatelja ispražnjen, a ne u kvaru. Jer, ako je u kratkom spoju i priključite se kablovima na njega, možete oštetiti svoju elektroniku, akumulator ili čak izazvati prštanje kiseline iz akumulatora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 18:34