PSIHOLOGIJA USPJEHA

ČETIRI KARAKTERISTIKE USPJEŠNIH PODUZETNIKA Stvari na koje morate obratiti pažnju želite li uspjeti

 Foto: Colourbox

U vrijeme kada svi pričaju o poduzetnicima, a država ih ohrabruje u novim poslovnim pothvatima, važno je na umu imati i vještine, odnosno karakteristike koje će mladim poduzetnicima pomoći da izdrže brojne izazove i ostvare zacrtane ciljeve.

Martin Zwilling je ugledni američki poslovni anđeo, ulagač i mentor brojnim mladim poduzetnicima koji rado slušaju njegove savjete.

Ove četiri karakteristike uspješnih poduzetnika Zwilling je izveo iz brojnih primjera iz prakse i iskustva koje je stekao u radu s mladim ljudima.

1. Pomirite se s nepredvidivostima

Razmišljate li o poduzetničkom pothvatu, odmah u startu na umu morate imati nebrojene nepredvidivosti koje će se događati na dnevnoj bazi.

- Jednostavno se morate pripremiti na činjenicu da će nepredvidivosti biti vaša svakodnevnica - odlučno je izjavio Zwilling.

2. Morate imati debelu kožu

Kao vlasnik tvrtke, većina povratnih informacija zaposlenika, kupaca, ulagača i partnera koje čujete - biti će negativna, i to je činjenica na koju biste se trebali čim prije priviknuti.

- Dobar poduzetnik mora pronaći način kako balansirati između kritika i brojnih savjeta te se držati zlatne sredine. Što znači ne svađati se oko svega, ali i ne slušati slijepo sve i svakoga - tvrdi Zwilling.

3. Uvijek imajte na umu viziju i misiju svoje tvrtke

Koliko god velika ili mala bila, tvrtka mora imati jasno definiranu misiju i viziju. Vizija je budućnost tvrtke, kakvu ju vidite i čemu težite, a misija je kako ćete tamo doći.

Morate znati i planirati korake za oba segmenta poslovanja, ukoliko želite postići krajnji cilj.

4. Uvijek i iznova prihvatite neuspjeh

Čim prije uvidite činjenicu da je neuspjeh dio svakodnevnice, bit će vam lakše nositi se s njime.

- Morate biti prilagodljivi novim situacijama, a problemima pokušati pristupiti iz što više različitih kuteva. Fleksibilnost je važna karakteristika uspješnih poduzetnika - tvrdi Zwilling.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:48