NEREALNI PLAN?

BRITANCI SE RJEŠAVAJU DIZELAŠA I BENZINACA? Nova inicijativa zagovara prelazak na električne i hibridne automobile do 2030.

e-Golf
 Profimedia, Alamy

Velika Britanija mogla bi se 'riješiti' dizelskih i benzinskih automobila i potpuno prebaciti na električne i hibridne automobile do 2030. godine, ako prođe inicijativa organizacije The Green Alliance, prenosi The Guardian. Iako je zabrana automobila koji koriste „prljavu tehnologiju“ originalno trebala biti 2040. godine, Velika Britanija možda se pridruži Indiji i Norveškoj koje zabranu planiraju za 2030., odnosno 2025. godinu.

Motivi organizacije The Green Alliance koja pokušava izvršiti pritisak na britanske vlasti da granicu pomaknu za cijelo desetljeće nisu isključivo ekološki, već imaju i ekonomsku pozadinu. Naime, iako je Velika Britanija dugo bila vodeća po broju registriranih električnih automobila, a čak je petina svih električnih automobila na području Europe iz Nissanovog pogona na sjeveru Engleske, prošle je godine Njemačka preuzela vodeće mjesto i prijeti postati vodeći izvoznik električnih, odnosno hibridnih automobila.

„Vladina nova industrijska strategija navodi „zeleni rast“ kao najveću gospodarsku priliku Velike Britanije, ali ako nastavimo izrađivati i kupovati „prljave“ automobile, propustit ćemo priliku stoljeća“, poručio je Dustin Benton direktor u Green Allianceu. Ta se prilika može ugrabiti, dodaje, mjerama poput javne nabave električnih automobila i subvencije za kupce te utvrđivanjem ciljeva prodaje za proizvođače.

Također, Velika Britanija smanjila bi ovisnost o plinu i nafti te bi po nekim predviđanjima uvoz „srezali“ za 50 posto i uštedjeli gotovo 10 milijardi dolara. S druge strane, prenosi Guardian, mnogi proizvođači automobila upozoravaju da bi ovako nagla zabrana i nedovoljno vremena za prilagodbu mogla naštetiti tržištu automobila i uzrokovati veće troškove za krajnjeg kupca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:58