TEHNOLOGIJE ZA BOLJI ŽIVOT

Hrvatski Telekom u Hrvatsku dovodi super brzi mobilni internet

Putem nove tehnologije moći ćemo razmjenjivati sve, pa i najzahtjevnije multimedijske sadržaje.

U današnjem užurbanom svijetu često se žalimo kako nemamo dovoljno vremena za uspješan osobni i profesionalni razvoj. Istraživanja pokazuju da većina ljudi smatra da je za potpuno zadovoljstvo u životu potrebno dovoljno slobodnog vremena koje ćemo posvetiti obitelji, hobijima, poslu koji nas veseli, putovanjima...

No, ako stvar pogledamo iz druge perspektive vidimo da zapravo imamo dovoljno vremena za sve što želimo – naravno u slučaju da vrijeme koristimo na ispravan način. I ispunimo još jedan preduvjet – a to je da uz sebe imamo pouzdanog partnera. Onoga koji će nam pomoći da ubrzamo obavljanje svakodnevnih aktivnosti i svugdje imamo pristup informacijama; partnera u obliku novih mobilnih tehnologija.

Brzina i interaktivnost kao ključne prednosti

Što se mobilne tehnologije i mreže tiče, na pragu smo uistinu velikog zaokreta. Pred vratima nam je LTE (Long Term Evolution) tehnologija četvrte generacije mobilnih mreža, koja donosi nevjerojatne mogućnosti u korištenju usluga koje zahtijevaju velike brzine bežičnog prijenosa podataka. Nova tehnologija donosi i brže pristupe aplikacijama poput video sadržaja (Youtube, mobile TV i sl.) te veliki broj aplikacija baziranih na novim Web 2.0 standardima koje nam mogu ubrzati i olakšati život.

Fascinantan je podatak da LTE tehnologija osigurava brzine prijenosa podataka do 10 puta brže od dosadašnjih. Na taj način nam je omogućeno da primjerice sve aplikacije koje smo do sada koristili samo na računalu i putem fiksne mreže – koristimo bilo kada i bilo gdje i na zaslonima naših mobilnih uređaja.

Putem nove tehnologije moći ćemo razmjenjivati sve, pa i najzahtjevnije multimedijske sadržaje. Video pozivi, mulitmedijalni pozivi, gledanje televizije i videa, mobilno igranje čak i naprednih online i mrežnih igara bit će dostupni korisnicima u svakom trenutku. Ključna prednost LTE-a je i što će doprinijeti širenju brzog internetskog pristupa u do danas izolirana ruralna područja.

Jedna od usluga koju će nam nova tehnologija donijeti a o kojoj se puno govori je i Mobilni reporter. Riječ je o inovativnoj TV usluzi nove generacije koja putem LTE tehnologije omogućava da se TV sadržaj prenosi izravno do studija i gledatelja bežičnim putem bez prethodno zakupljenih satelitskih veza. Osim medijske industrije veliku prednost od Mobilnog operatera imat će i službe spašavanja – hitne službe, nadzor prometa i događanja, javna sigurnost itd.

Mogućnosti za ubrzavanje poslovanja, brži pristup informacijama, sigurnost te bolju i interaktivniju komunikaciju s prijateljima, članovima obitelji ili poslovnim partnerima uistinu su bezbrojne.

LTE u Hrvatskoj

LTE testnu mrežu i inovativne usluge koje nam ova tehnologija donosi u Hrvatskoj je prvi demonstrirao Hrvatski Telekom, a komercijalna primjena očekuje se početkom 2012. godine. Točnije, Hrvatska je uz pomoć Hrvatskog Telekoma među prvim zemljama u svijetu koje implementiraju najnapredniju LTE tehnologiju, a stručnjaci HT-a te partnera intenzivno rade na testiranjima u Zagrebu te na riječkom i splitskom području kako bi sve bilo spremno da korisnici mogu uživati u svim prednostima ove vrhunske mreže i inovativnih usluga.

Činjenica je da nam budućnost donosi brojne prednosti te da trebamo uživati u svakom dragocjenom trenutku koji je pred nama. A napredne tehnologije poput LTE-a daju nam mogućnost da takvih dragocjenih trenutaka u životu jednostavno imamo više.

Ključne prednosti koje LTE donosi korisnicima HT-a:

1. do 10 puta veće brzine prijenosa podataka

2. dostupnost velikih brzina i u ruralnim područjima

3. brojne nove multimedijske sadržaje

4. veliku interaktivnost

5. performanse fiksne mreže

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:59