FORBESOV POPIS

IMAMO TRI MILIJARDERA I 101 MILIJUNAŠA Ovo je najnovija lista najbogatijih Hrvata

    AUTOR:
    • Arhiva

  • OBJAVLJENO:
  • 27.03.2015. u 12:16

Najbogatiji Hrvati svoje su bogatstvo uvećali za 7,6 posto u odnosu na prošlu godinu...

Hrvatska ima tri milijardera (kunska, naravno) i 101 milijunaša, pri čemu 10 najvećih dioničara kompanija izlistanih na burzi drži 92 posto kapitala.

Prvi na listi, i daleko ispred svih, vlasnik je Agrokora Ivica Todorić, s bogatstvom od 3,379 milijardi kuna, ali treba uzeti u obzir da tu nije uračunat Konzum koji nije na burzi, što znači da je njegovo bogatstvo znatno veće, no Forbes nema realnih pokazatelja na osnovu kojih bi izračunao njegovu vrijednost. Iza njega je obitelj Lukšić, sa 2,142 milijarde kuna, dok je na trećemu mjestu Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic grupe, s bogatstvom od 1,533 milijarde kuna.

Za ovaj broj Forbesa ekskluzivno govori Rus s hrvatskim državljanstvom Sergej Gljadelkin, vlasnik IGH, koji je 48. na hrvatskoj listi bogataša, a uskoro će biti i vlasnik Hidroelektre. IGH je lani dokapitalizirao sa 58 milijuna kuna te je postao većinski vlasnik. Ima dobre kontakte na ruskom tržištu i prilično je optimističan oko poslovnih planova. Javio se i na natječaj za Kupare, preko svoje austrijske tvrtke.

Najviše u Zagrebu

- U Hrvatskoj u iduće dvije do tri godine ne očekujemo značajan rast gospodarstva, no nakon toga bi moglo osjetno krenuti nabolje u svim sektorima, pa tako i u građevinskom. Bit će posla. Imamo velik potencijal u projektiranju, visokogradnji, niskogradnji, kao i dobru poziciju na tržištu, i ne vjerujemo da ćemo imati velikih problema - kaže Gljadelknin. Cilj mu je otvoriti strana tržišta i privući novac izvana kroz projekte koje će raditi za inozemne naručitelje.

Forbes piše i o tome što sada, nakon što više nije najveći privatnik na domaćem tržištu osiguranja, planira Dubravko Grgić, vlasnik Agrama, koji je 32. na listi najvećih hrvatskih bogataša. Marinko Zadro, većinski vlasnik Vira, 15. je na listi i ovo mu je godina velikih odluka - dao je ponudu za Dalmacijavino te razmatra kupnju Tvornice šećera Osijek.

Novi na hrvatskoj listi bogataša magazina Forbes među ostalima su i odvjetnik Tin Dolički na 18. mjestu, Sanja Palić na 28. poziciji, Ratko Bajakić kao 54. te Ivica Cerovečki, vlasnik krapinske Kotke, na 90. mjestu.

U Zagrebu je najveći broj hrvatskih bogataša, njih čak 45, a ukupna neto vrijednost njihova bogatstva je 7,960 milijardi kuna. Veliki je napredak na listi pokazao aktivistički dioničar Nenad Bakić, koji je sa 39. dospio na 23. mjesto liste, a vrijednost njegova bogatstva procijenjena je na 114 milijuna kuna.

Petnaest ‘upornih’

Na listi bogataša koji posluju u Hrvatskoj, ali dolaze iz inozemstva ukupno je 15 imena, a zajedno su “teški” 3,633 milijarde kuna. Nakon obitelji Lukšić, koja je prošle godine za 120,1 milijun eura od Zagrebačke banke kupila Istraturist Umag i postala najveći igrač u turističkoj branši, na drugome je mjestu liste obitelj Besnier, vlasnik Dukata, sa 843,2 milijuna kuna, treći je vlasnik Mepas grupe Mirko Grbešić sa 239,4 milijuna kuna, a potom Georg Eltz, suvlasnik Riviera Adrije, sa 122,2 milijuna kuna.

Svjetska lista bogataša

Gates opet na vrhu, 50 moćnih drži 1,6 bil. USD

Pedeset najbogatijih ljudi u svijetu raspolaže s ukupno 1,6 bilijuna dolara ili osam posto više nego prije godinu dana. Najbogatiji je i dalje Bill Gates, “težak” 79,2 milijarde dolara; na vrhu Forbesove liste bio je već 16 puta, a prvi put davne 1995. godine. Kinez Jack Ma, vlasnik Alibabe, najistaknutiji je debitant u svjetskom Top 50, a tu se probio u rujnu prošle godine, nakon superuspješne inicijalne javne ponude na newyorškoj burzi, koji mu je povećao vrijednost bogatstva za 127 posto. Među pedeset najbogatijih su i njegovi zemljaci Wang Jianlin i Li Hejun. Najmlađi član ovog ekskluzivnog kluba je Mark Zuckerberg, šef Facebooka: ima 30 godina i bogatstvo vrijedno 33 milijarde dolara. Najbogatija žena je, pak, nasljednica Wal-Marta Christy Walton s bogatstvom od 41,7 milijardi dolara. U svijetu je inače 1826 dolarskih milijardera, s neto bogatstvom od vrtoglavih 7,1 bilijun dolara; 290 ih je novih, a čak je 536 Amerikanaca.

Izdvajamo