PROCJENE EKONOMISTA

Industrijska proizvodnja pala drugi mjesec zaredom?

 Boris Kovačev/CROPIX

ZAGREB Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u rujnu, a većina makroekonomista očekuje njezin pad drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego u kolovozu.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u rujnu industrijska proizvodnja pala za 1,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene kreću se od rasta za 0,7 posto do pada za 2,5 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to drugi mjesec zaredom kako proizvodnja pada na godišnjoj razini, ali sporije nego mjesec dana prije, kada je potonula za 4,7 posto, najviše od svibnja prošle godine.

Posljednjih mjeseci podaci iz industrije variraju, nakon što je u prvih pet mjeseci ove godine proizvodnja neprekidno rasla. Od lipnja, pak, iz mjeseca u mjesec oscilira, da bi u kolovozu pala po najvećoj stopi u posljednjih 15 mjeseci.

Negativno na proizvodnju utječe slabost domaće potražnje, dok je u prvoj polovici godine pozitivno djelovao rast gospodarstava EU-a, najvećeg vanjskotrgovinskog partnera Hrvatske.

"Usporavanje oporavka kod vanjskotrgovinskim partnera i izostanak domaće potražnje uroci su niže potražnje za hrvatskim proizvodima", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:54