VRHOVNI SUD ZA TRGOVINU

KAKO SAD STOJI U SPOROVIMA PRED SUDOM WTO-a? Osim što drže veto na izbor novih sudaca, Amerikanci dobivaju većinu sporova

 Jonathan Ernst / REUTERS

Dok se čeka rasplet oko toga hoće li Europska unija biti izuzeta od visokih američkih carina na čelik i aluminij, ili će ipak uzvratiti konkretnim protumjerama, u Bruxellesu se paralelno pripremaju i za pokretanje spora protiv SAD-a pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO).

Bit će to najnoviji u poduljem nizu međusobnih trgovinskih sporova koji vode pred tom organizacijom koju je Donald Trump u nedavnom govoru pred guvernerima američkih saveznih država proglasio katastrofom. Također je rekao kako tu gube slučajeve, a američki suci su u manjini.

Provjerili smo kako tu stoje stvari za SAD i EU.

Da baš Amerikanci gube slučajeve, to je teško potkrijepiti. Kako je objavo New York Times, pozivajući se na izvještaj Bijele kuće, od svih slučajeva koje je SAD pokrenuo pred WTO-om od 1995. godine, dobio je veliku većinu ili 85,7 posto. U slučajevima u kojima je SAD bio tužena strana, dobio je u 25 posto slučajeva (globalni prosjek je 17 posto). Europska unija, s druge strane, ili Japan, nisu dobili niti jedan slučaj u kojem su oni bili tuženi.

Trumpova pak primjedba o tome da je u Apelacijskom vijeću WTO-a premalo američkih sudaca je posve smiješna budući da nijedna članica WTO-a nema više od jednog suca. U tom je tijelu ukupno sedam sudaca i svi su iz različitih dijelova svijeta. Ono što je iznimno je da u svakoj garnituri sudaca, koji imaju mandat od četiri godine (jednom mogu biti reizabrani), Amerika uvijek ima svog predstavnika, čime se druge zemlje ne mogu pohvaliti.

„To je neobično, ali takva je situacija“, komentirao je za Reuters nedavno Roberto Azevedo, direktor WTO-a. Pritom Amerika od prošle godine drži veto na imenovanje novih sudaca u Apelacijsko vijeće, tijelo koje se opisuje kao vrhovni sud svjetske trgovine, usporivši time rješavanje trgovinskih sporova. Koja je krajnja namjera Amerike oko imenovanja novih sudaca, nije baš jasno.

Bivši direktor WTO-a Pascal Lamy je Trumpov pogled na trgovinu opisao srednjovjekovnim te je, kako izvještava Reuters, naglasio da odnos dobijenih/izgubljenih slučajeva SAD-a ni po čemu ne odskače od drugih.

Trenutno su u Apelacijskom vijeću suci iz SAD-a, Indije i Mauricijusa s mandatom koji traje do kraja 2019. godine, te Kine do studenoga 2020. godine, dok je sucima iz Belgije i Meksika istekao mandat prošle godine.

Od 1995. godine je pred WTO-om vođeno više od 500 sporova te objavljeno 350 presuda. SAD trenutno vodi, kako se vidi na karti sporova na stranici WTO-a, čak 21 spor protiv Kine, 19 protiv Europske unije (a istodobno vodi i cijeli niz sporova s pojedinačnim članicama EU-a), sedam sporova protiv Kanade, šest protiv Meksika… Europska unija je pak protiv SAD-a povela 33 spora, a Kina deset.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:56