ZAZVONI ZA RAVNOPRAVNOST

RAVNOPRAVNOST SPOLOVA U HRVATSKOJ JOŠ NIJE OSTVARENA Prosječna plaća žena je oko 10 posto niža od prosječne plaće muškaraca

 
Davor Majetić, Ivana Gažić i Zdravko Marić
 Ranko Šuvar / CROPIX

Globalna istraživanja pokazuju da žene zauzimaju tek oko dvadesetak posto rukovodećih pozicija u korporacijama, od čega su samo u tri do četiri posto slučajeva žene izvršne direktorice kompanija. Istaknuo je to danas ministar financija Zdravko Marić u prostorijama Zagrebačke burze na događanju “Zazvoni za ravnopravnost spolova!” organiziranom povodom Međunarodnog dana žena, te upozorio kako Eurostatova statistika pokazuje da je na razini Europske unije prosječna plaća žena čak 16 posto niža od prosječne plaće muškaraca.

- Hrvatska na ovom primjeru stoji bolje od prosjeka Europske unije, kod nas je ta razlika “samo” osam do deset posto, ali dokle god razlika postoji, mislim da je to dovoljni razlog da danas zazvonimo za ravnopravnost spolova – nadodao je Marić.

U ovome inače globalnom događanju, u organizaciji UN Global Compact, sudjelovale su 62 burze diljem svijeta, a u Hrvatskoj su ga inicirale Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u suradnji sa Zagrebačkom burzom (ZSE).

Ivana Gažić, predsjednica Uprave ZSE, upozorila je na rezultate Hanfinog istraživanja prema kojima je svega 15 posto žena na vodećim pozicijama u tvrtkama koje se nalaze na Zagrebačkoj burzi.

- Imala sam veliku sreću da sam uvijek imala šefove i nadređene osobe kojima je bilo apsolutno svejedno da li sam ja muškarac ili žena sve dok sam radila dobro svoj posao. Tako da bih iskoristila ovu priliku da svima njima zahvalim jer su prvenstveno gledali moje rezultate i ono što sam ulagala u svoj posao, a ne kojeg sam spola. Ako stvorimo društvo u kojem postoje jednake prilike, i u kojem ne radimo razliku u svakodnevnom životu, onda će se i ovi postoci o kojima sam govorila sigurno promijeniti – poručila je Gažić.

Da se o ravnopravnosti spolova ne smije govoriti samo na Međunarodni dan žena, već da se na njoj treba svakodnevno raditi, poručio je i Davor Majetić, direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

- Pokazuje se da gdje god su žene i muškarci ravnomjerno zastupljeni u upravama društva i na menadžerskim pozicijama, da su te tvrtke konkurentnije, uspješnije i ostvaruju rezultate – rekao je Majetić.

Dodao je i kako HUP svojim radom nastoji poticati svijest javnosti da žene mogu obavljati sve rukovodeće i upravljače poslove kao i muškarci, ali i da žele dodatno motivirati i ohrabriti i sve one žene koje sumnjaju u svoje mogućnosti da se bore za ostvarivanje svojih prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:36