NISU BILI U INDIJI

SAD TRAŽI REFORME U WTO-u Azevedo: 'Amerikanci žele poboljšanja pa nastavljamo razgovore s Washingtonom'

Roberto Azevedo, glavni direktor WTO-a
 Ueslei Marcelino / REUTERS

Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost u vezi funkcioniranja Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i pozvale na reforme, kazao je u ponedjeljak glavni direktor WTO-a Roberto Azevedo, poručivši da se razgovori s Washingtonom nastavljaju.

U obraćanju novinarima na marginama neformalnog sastanka 50 zemalja-članica WTO-a u New Delhiju, Azevedo je istaknuo da je globalno trgovinsko okruženje prilično rizično, poručujući da u međunarodnoj trgovinskoj organizaciji teže "otvorenoj i iskrenoj konverzaciji" sa svojim članovima.

"U ovom se trenutku suočavamo s mnogim izazovima unutar i izvan WTO-a", poručio je.

Sastanak u New Delhiju prvi je nakon prošlotjedne objave američkog predsjednika Donalda Trumpa o uvođenju carina na uvoz čelika od 25 posto i u visini 10 posto na uvoz aluminija.

Predstavnici SAD-a nisu sudjelovali na sastanku u indijskoj prijestolnici.

Washington po riječima čelnika WTO-a smatra da se globalna trgovina promijenila od uspostave te međunarodne organizacije 1995. godine. “SAD želi određena poboljšanja i reforme u WTO-u pa se razgovori s Washingtonom nastavljaju", prenosi Azevedo.

Viši dužnosnik u indijskoj vladi izjavio je da će se na neformalnom dvodnevnom sastanku WTO-a razgovarati o svim pitanjima vezanim uz trgovinu, uključujući odluku američke vlade o carinama na uvoz čelika i aluminija. Pritom nije želio ulaziti u pojedinosti.

Premda su Sjedinjene Države odbile prijaviti carine WTO-u, one se i dalje mogu naći pod njegovom jurisdikcijom, budu li se pogođene zemlje zbog njih požalile WTO-u, podsjeća Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:50