POTPISANA TRI UGOVORA

VALAMAR RIVIJERA POTPISALA UGOVOR S EIB-om: Najveća hrvatska hotelijerska kompanija dobila kredit od 16 milijuna eura

 Srećko Niketić / HANZA MEDIA

Valamar Riviera, najveća hrvatska hotelijerska kompanija, danas je potpisala ugovor o kreditu u iznosu od 16 milijuna eura s Europskom investicijskom bankom (EIB). Ovo je prva transakcija EIB-a s kompanijom iz privatnog sektora u Hrvatskoj.

Dosad je EIB-a ugovore sklapala isključivo s državnim institucijama, a član uprave Valamar Riviere Marko Čižmek ovaj neočekivani potez pripisuje "povjerenju europskih financijera u Valamar, projekt koji doprinosi razvoju hrvatskog gospodarstva".

Na konferenciji koja se u utorak održala u hotelu Esplanada potpisana su tri ugovora i predstavljeni prošlogodišnji rezultati EIB-ovih investicija u Hrvatskoj. Budući da su, uz Valamar Rivieru, ugovori potpisani i s HBOR-om i Ministarstvom regionalnog razvoja i europskih fondova, konferenciji su prisustvovali Tamara Perko, predsjednica uprave HBOR-a, ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac, potpredsjednik EIB-e Dario Scannapieco, kao i ministar financija Zdravko Marić.

Između EIB-e i HBOR-a potpisan je ugovor o kreditu u iznosu od 15 mi, ovo je EU bankalijuna eura za razvoj zelenog poduzetništva, očuvanje bio raznolikosti i prilagodbe klimatskim promjenama."Hrvatska je među tri vodeće europske zemlje po biljnoj raznolikosti", poručila je Perko nakon potpisivanja ugovora i dodala da je ovaj ugovor izuzetno važan jer iskazuje potporu zelenoj ekonomiji. Dobroj suradnji svjedoči i činjenica da je to ukupno dvadeseti sklopljeni ugovor između ove dvije institucije.

Također, između EIB-e i Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova ugovorene su EIB-ove usluge savjetodavne potpore Ministarstvu regionalnog razvoja u identificiranju strateških investicija i izgradnji boljeg sustava strateškog upravljanja u Hrvatskoj. "Savjetodavna usluga EIB-a trajat će dvanaest mjeseci", iznijela je ministrica Žalac, a cilj je te potpore "poboljšati i ubrzati pripremu projekata za fondove EU i investicijsko planiranje".

Potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco osvrnuo se na sva tri sklopljena ugovora, a posebno je naglasio važnost turizma kao najvažnijeg gospodarskog sektora koji je zaslužan za 25 posto hrvatskog BDP-a. Također, pohvalio se i doprinosom EIB-e u realnoj ekonomiji i 729 milijuna eura isplaćenih Hrvatskoj u prošloj godini. EIB u Hrvatskoj financijski podupire 630 poduzeća, a time i 14800 radnim mjesta. Zajmovi se najviše odnose na financiranje projekata na području komunalne infrastrukture, zaštite okoliša, energetike i turizma. Na kraju, Scannapiece je, govoreći o EIB-u, poručio: "Ovo je vaša banka, ovo je EU banka".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:57