HOLLYWOOD PARK

VIDEO: OVO ĆE BITI NAJSKUPLJI STADION U POVIJESTI Novi dom dva NFL kluba u Los Angelesu koštat će tri milijarde dolara

 
 REUTERS

Novi stadion za dvije NFL momčadi, Los Angeles Ramse i Los Angeles Chargerse, zajedno s pratećom infrastrukturom koštat će čak 4,963 milijardi dolara, objavio je prošlog tjedna novinar ESPN-a Seth Wickersham pozivajući se na interni izvještaj NFL-a.

Preciznije, vlasnici NFL momčadi izglasali su podizanje limita zaduženja na spomenuti iznos, koji bi se utrošio na izgradnju cijelog Hollywood Park kompleksa. Centralni dio projekta je stadion kapaciteta za 70.000 osoba, a grade se i prateća dvorana kapaciteta za 6000 ljudi, zgrade s 18.000 metara kvadratnih poslovnog prostora, kasino, i naravno, ogromno parkiralište.

Od cjelokupnog iznosa od 5 milijardi dolara za projekt, pretpostavlja se da će na sam stadion otpasti barem 3 milijarde dolara, piše specijalizirani portal StadiumDB.

U tom slučaju će Hollywood Park stadion biti gotovo dvostruko skuplji od trenutnog rekordera, MetLife stadiona u New Yorku na kojem igraju NFL momčadi New York Giantsi i New York Jetsi. Taj je stadion otvoren 2010., a trošak njegove gradnje procijenjen je na 1,6 milijardi dolara. Isti iznos, pretpostavlja se, potrošen je i na gradnju novog Mercedes Benz stadiona, također domu jedne NFL momčadi - Atlanta Falconsa.

Za usporedbu, jedan od najskupljih nogometnih stadiona u Europi, londonski Wembley, koštao je nešto manje od milijardu dolara.

Inače, idejni projekt Hollywood Park stadiona napravila je poznata tvrtka HKS Architects, čiji arhitekti su projektirali niz velikih (i skupih) stadiona i dvorana u SAD-u. Građevinski radovi na stadionu i pratećoj infrastrukturi počeli su u studenom 2016., a očekuje se da će prva faza projekta biti završena prije početka NFL sezone 2020., dakle krajem ljeta iste godine.

Sam stadion bit će djelomično ukopan u zemlju, a teren i tribine prekrit će se velikim, donekle prozirnim krovom. Za koncerte i slične velike događaje kapacitet će se sa 70.000 gledatelja potencijalno proširiti i na 100.000.

Na kraju spomenimo i da se kompletni projekt financira iz privatnih izvora, što nije čest slučaj kod gradnje novih i ultraskupih stadiona za NFL momčadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:26