KUPOPRODAJNI UGOVOR

IMA LI TEMELJA ZA PONIŠTENJE UGOVORA MERCATORA S AGROKOROM? Ramljak odgovorio slovenskom ministru: 'Ta odredba može se aktivirati u jednom slučaju'

 
Ante Ramljak
 Bruno Konjević / HANZA MEDIA

Nakon što je slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek izjavio da bi trebalo ispitati jesu li slovenske tvrtke i banke koje su Agrokoru 2014. godine prodale svoje dionice u kupoprodajni ugovor ugradile tzv. protukorupcijsku klauzulu, iz izvanredne uprave Agrokora danas su potvrdili postojanje takve klauzule.

No, u izvanrednoj upravi Agrokora smatraju da se protukorupcijska klauzula ne može aktivirati zbog nalaza revizije o Agrokorovu poslovanju u Hrvatskoj.

Neki slovenski pravnici spominju da bi aktiviranje te klauzule moglo voditi poništavanju ugovora Mercatora s Agrokorom jer je, prenijela je Hina u srijedu, bivša uprava prema nalazima revizije krivo prikazivala poslovne rezultata koncerna na temelju kojih su se tvrtke i banke odlučile za prodaju svojih dionica Mercatora Agrokoru.

„Ugovor o prodaji dionica Mercatora Agrokoru ima protukorupcijsku ugovornu odredbu u članku 36. i ona se odnosi na potencijalnu koruptivnu radnju u vezi samog ugovora. Njezina povreda, što bi morala biti koruptivna radnja u vezi ugovora, može voditi do potpune ili djelomične ništavosti ugovora. Ovu bi se ugovornu odredbu moglo aktivirati u slučaju da je netko iz Agrokora podmićivanjem ili nekom drugom koruptivnom radnjom utjecao na neku od osoba na strani prodavatelja dionica Mercatora u vezi sklapanja i izvršenja ugovora o prodaji Mercatora Agrokoru“, objašnjavaju u uredu izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka.

Tumače da se radnje zbog kojih je protiv vlasnika i bivšeg predsjednika Uprave Agrokora Ivice Todorića podnesena kaznena prijava ne može se dovesti u vezu s ovakvom protukorupcijskom klauzulom.

„Važno je također naglasiti da je osnovno pravilo u slučaju ništavosti ili poništavanja ugovora to da svaka ugovorna strana vraća drugoj što je dobila. Pojednostavljeno rečeno, prodavatelji bi u slučaju ništavosti ili poništavanja ugovora dobili natrag dionice, a Agrokor bi dobio iznos koji je za te dionice platio. Naravno, u slučaju povrede ugovora mogući su i zahtjevi za naknadu štete protiv strane koja je povrijedila ugovor“, poručuju iz Agrokora.

banner link za Agrokor

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:27