KUPOPRODAJNI UGOVOR

IMA LI TEMELJA ZA PONIŠTENJE UGOVORA MERCATORA S AGROKOROM? Ramljak odgovorio slovenskom ministru: 'Ta odredba može se aktivirati u jednom slučaju'

Zagreb, 091117.
Na konferenciji za medije Agrokora kljucne informacije vezane uz prijavu trazbina prezentirali su izvanredni povjerenik Ante Ramljak, glavni savjetnik za restrukturiranje Alastair Beveridge te savjetnik izvanrednog povjerenika za financije i strategiju Vladimir Bosnjak.
Na fotografiji: Ante Ramljak.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / HANZA MEDIA

Ante Ramljak

 

Nakon što je slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek izjavio da bi trebalo ispitati jesu li slovenske tvrtke i banke koje su Agrokoru 2014. godine prodale svoje dionice u kupoprodajni ugovor ugradile tzv. protukorupcijsku klauzulu, iz izvanredne uprave Agrokora danas su potvrdili postojanje takve klauzule.

No, u izvanrednoj upravi Agrokora smatraju da se protukorupcijska klauzula ne može aktivirati zbog nalaza revizije o Agrokorovu poslovanju u Hrvatskoj.

Neki slovenski pravnici spominju da bi aktiviranje te klauzule moglo voditi poništavanju  ugovora Mercatora s Agrokorom jer je, prenijela je Hina u srijedu, bivša uprava prema nalazima revizije krivo prikazivala poslovne rezultata koncerna na temelju kojih su se tvrtke i banke odlučile za prodaju svojih dionica Mercatora Agrokoru.

 „Ugovor o prodaji dionica Mercatora Agrokoru ima protukorupcijsku ugovornu odredbu u članku 36. i ona se odnosi na potencijalnu koruptivnu radnju u vezi samog ugovora. Njezina povreda, što bi morala biti koruptivna radnja u vezi ugovora, može voditi do potpune ili djelomične ništavosti ugovora. Ovu bi se ugovornu odredbu moglo aktivirati u slučaju da je netko iz Agrokora  podmićivanjem ili nekom drugom koruptivnom radnjom utjecao na neku od osoba na strani prodavatelja dionica Mercatora u vezi sklapanja i izvršenja ugovora o prodaji Mercatora Agrokoru“, objašnjavaju u uredu izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka.

Tumače da se radnje zbog kojih je protiv vlasnika i bivšeg predsjednika Uprave Agrokora Ivice Todorića podnesena kaznena prijava ne može se dovesti u vezu s ovakvom protukorupcijskom klauzulom.

„Važno je također naglasiti da je osnovno pravilo u slučaju ništavosti ili poništavanja ugovora to da svaka ugovorna strana vraća drugoj što je dobila. Pojednostavljeno rečeno, prodavatelji bi u slučaju ništavosti ili poništavanja ugovora dobili natrag dionice, a Agrokor bi dobio iznos koji je za te dionice platio. Naravno, u slučaju povrede ugovora mogući su i zahtjevi za naknadu štete protiv strane koja je povrijedila ugovor“, poručuju iz Agrokora.

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo