UREDSKA POSLA

KAKO BITI PROBLEMATIČAN I NEPOŽELJAN ZAPOSLENIK Pratite ove korake i sigurno će vam poći za rukom postati najomraženija osoba u uredu

 iStock

Put do poslovnog uspjeha i dobre karijere nije satkan samo od vještina koje imate u onome što radite, nego i od odnosa koje gradite i stava koji imate (ili nemate).

Donosimo vam provjerene te sigurne korake i 'izazove' koje biste trebali savladati ukoliko želite biti najnepoželjniji zaposlenik. Obratite pažnju na ove stvari i pokušajte ih čim prije eliminirati iz svog karaktera i ponašanja, za svoje dobro, naravno, i kako se ne biste našli na zlu glasu.

1. Na nadređenog gledate kao na svog savjetnika, a ne 'šefa'

Kada vam nadređeni kaže da nešto učinite ili ne učinite, vi na to ne gledate kao na 'naredbu' nego kao na savjet - koji često ne poslušate i dalje nastavljate po svome. Katkad i iz inata.

2. Svako malo kažete kako nešto 'nije vaš posao'

Ne samo da se žalite i to izjavljujete, nego se toga i slijepo držite. Naravno da se neki zadaci moraju odbiti u ime drugih prioriteta, no ukoliko se ulovite da prečesto odbijate suradnju - vrijeme je za zapitati se.

3. Teško je pronaći poslodavca koji bi vam dao preporuku za posao

Kada razmišljate o poslodavcu koji bi vam dao preporuku za sljedeći posao, ništa vam ne pada na pamet, a za svaki razlaz u negativnom tonu imate opravdanje zbog kojega je, naravno, kriv netko drugi. Razmislite malo o tome.

4. Vodite se filozofijom da je lakše tražiti oprost nego dopuštenje

Ukoliko vam se često u karijeri događa da iza leđa svog nadređenog morate 'tražiti oprost' i ispričavati se zbog pogrešaka ili propusta - možda je vrijeme da razmislite o svojoj filozofiji poslovanja.

5. Tražite razloge zašto neke stvari ne biste trebali napraviti, umjesto da tražite način kako da ih napravite

Opravdavanje i samozavaravanje dva su odlična obrambena mehanizma od kreativnosti i inicijative. Ukoliko se često koristite frazom da je nešto 'nemoguće' - zasigurno ste vrlo toksičan član tima i rušite entuzijazam svih.

6. Uvijek ste negativni

Ovo je malo napredniji oblik od prethodnog. Ne samo da tražite opravdanje, nego ste čvrsto uvjereni da je napredak neostvariv, da je realizacija nemoguća, da se proaktivnost ne nagrađuje itd.

7. Ne volite niti jednog bivšeg šefa

Ako o svakoj od svojih bivših šefica ili šefova - imate ružno mišljenje, zapitajte se je li problem u vama: imate li problema s autoritetom, vlastitim frustracijama, bijesom i drugim negativnim i nepoželjnim emocijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:08