DRUŠTVENO RELEVANTNI PROJEKT

Na VERN-u predstavljen projekt 'Obrazovanje i rad': Nobelovka Ada Yonath dolazi u Zagreb

 Darko Tomas / EPH

Prvi put u proteklih 16 godina, koliko je trajala neproduktivna konkurencija, nastaje društveno relevantni projekt na kojem surađuju privatna veleučilišta, državna sveučilišta i Hrvatska udruga poslodavaca, rekao je jučer u Zagrebu novinarima Branko Štefanović, predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta Vern, na susretu na kojem je javnosti i formalno predstavljen projekt “Obrazovanje i rad”, skraćeno OBRAD.

Uz Branka Štefanovića, o projektu su govorili i direktorica razvoja grupe Vern i programa konferencije OBRAD Iva Biondić te veleposlanica Izraela u Hrvatskoj Zina Kalay Kleitman. Izrael je, naime, zemlja partner prve konferencije OBRAD, koja će se održati u Zagrebu 2. i 3. lipnja, a na kojoj će sudjelovati i petero gostiju iz Izraela.

To su dobitnica Nobelove nagrade za kemiju (ujedno i prva nobelovka s Bliskog istoka) Ada Yonath iz Instituta Weizman, potom izvršna direktorica Interdisciplinarnog centra u Herzliyji Moran Nir, brigadni general u pričuvi Eival Gilady, voditeljica MBA programa za poduzetništvo i inovacije Sveučilišta Ben Gurion u Negevu Dafna Schwartz i profesorica Instituta za kemiju Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu Meital Reches.

Kad je riječ o suradnji visokog obrazovanja i tržišta rada, “želimo učiti od najboljih”, istaknuo je Štefanović, a izraelska ambasadorica Kleitman podsjetila je da je Izrael tako od osnutka do danas povećao svoju ekonomiju za sto puta.

Cilj je projekta OBRAD pokrenuti dijalog hrvatskog obrazovnog sustava i gospodarstva. Osim konferencije svake dvije godine, projekt bi sačinjavala i istraživanja, radionice i seminari te druge vrste stručnih tematskih skupova, koji bi teorijski i praktično povezivali sudionike obrazovnoga i gospodarskog sustava. Rezultat projekta trebalo bi biti lakše zapošljavanje te poduzetničke inicijative aktivnih i završenih hrvatskih studenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:09