UŠTEDA ZA TVRTKE 1,5 MILIJARDI

Obrtnici će moći poslovati bez pečata, a tvrtke ćemo osnivati preko interneta

 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Vlada je usvojila Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva, koji je predstavila potpredsjednica i ministrica gospodarstva Martina Dalić, a kojim se u ovoj godini planiraju uštede za poduzetnike u iznosu od 1,5 milijardi kuna.

Plan obuhvaća 104 mjere koje će se provesti do kraja godine, a sastoji se od dva dijela: smanjenja administrativnih troškova i liberalizacije tržišta profesionalnih usluga.

“Giljotina” potpredsjednice Dalić tako će zahvatiti nekoliko područja, a cilj je pomaknuti Hrvatsku na ljestvici globalne konkurentnosti “Doing Business”, olakšati poslovanje poduzetnicima i pojeftiniti neke usluge.

U području administrativnih rasterećenja značajno će se olakšati osnivanje tvrtki jer će poduzetnici otvarati svoje biznise online, bez obveze ovjere dokumenata kod bilježnika, kao i izrade pečata. Prijava Poreznoj upravi i obvezna osiguranja također će biti elektronička, kao i otvaranje računa u banci. I obrti će se otvarati preko e-Obrt usluge, a i njima se ukida obveza izrade pečata.

Velike uštede

Kroz niz mjera olakšavaju se i sanitarni uvjeti, kao i obveza zaštite na radu. Tako će poduzetnici moći online izrađivati procjene u području zaštite na radu, što će im donijeti uštede od 450 milijuna kuna, a više neće biti potrebno ni naručivanje vanjskih usluga od agencija poput elaborata jer će postojati online obrasci za samostalnu izradu procjene. Smanjuje se i učestalost održavanja odbora za zaštitu na radu s četiri na dvaput godišnje, kao i trošak edukacije osoba zaduženih za pružanje prve pomoći, tako da će umjesto jedne osobe na 20 radnika biti propisana jedna osoba na 50 radnika. Trajanje osposobljavanja za zaštitu na radu smanjit će se za 50 posto, a samim time i cijena ispita.

Sanitarni zdravstveni pregledi umjesto dvaput godišnje moći će se obavljati samo jednom, što donosi uštedu od 83 milijuna kuna. Pojednostavit će se i način evidentiranja radnog vremena, a članovi uprava i izvršni direktori oslobodit će se obveze da sami sebi blokiraju račun zbog neisplaćene plaće. Promjene se očekuju i u sektoru graditeljstva, pa će se smanjiti cijena izobrazbe za energetsko certificiranje fizičkih osoba za 58 posto, s 4000 na 1700 kuna, a sva dokumentacija moći će se dobiti online uz elektroničko plaćanje pristojbi. Snizit će se i cijena ispita za agente za posredovanje u prometu nekretnina na 1200 kuna.

U području liberalizacije tržišta profesionalnih usluga također se očekuju značajne promjene. Veći otpor tu bi mogli pružati javni bilježnici jer se predviđa sniženje cijena usluga. Stupanje na snagu zakona koji to regulira predviđeno je za 1. siječnja iduće godine, ali ne otkriva se koliko će se smanjiti naknade. No, javni bilježnici mogli bi dobiti i kompenzaciju u okviru izmjena poreznih zakona u području prodaje nekretnina. Naime, oni će umjesto poreznih uprava ubuduće verificirati kupoprodaju nekretnina i arhivirati ugovore, što će, jasno, i naplaćivati.

Niže obvezne članarine

Odvjetnici će također profitirati jer im se ukida ograničenje za oglašavanje, pa će moći reklamirati usluge, a ukida se i regulacija minimalne fiksne tarife za izvansudske usluge pravnog savjetovanja i davanja mišljenja, koja sada iznosi 250 kuna. Revizorima se pak omogućuje sloboda prekograničnog pružanja usluga, ukida im se trajanje ovlaštenja od tri godine, snižava obveza prethodne prakse sa šest na tri godine, kao i uvjet da ovlašteni revizor može osnovati samo jedan ured, te obveza da se većina članova uprave revizorskog društva mora služiti hrvatskim jezikom.

Za revizore, porezne savjetnike i odvjetnike predlaže se i smanjenje cijene stručnih ispita, kao i obveznih članarina stručnim komorama za 30 posto. Ukida se i ograničenje broja novoosnovanih auto-škola po županij, pa će se škole moći slobodno osnivati prema tržišnim uvjetima. U tom se području ukida i fiksna regulacija minimalne cijene nastavnog sata, pa će ove dvije mjere vjerojatno dovesti do veće konkurencije i smanjenja cijene vozačkih ispita. Ukida se i propisivanje starosti autobusa kao uvjet da bude korišten za pohađanje satova vožnje.

Online trgovine i tvrtke koje posluju elektronički također će profitirati od ovog Akcijskog plana na način da će biti oslobođeni obveze fiskalizacije.

Snizit će se troškovi poslovanja i ispita

- online osnivanje tvrtki i obrta

- ukidanje pečata

- rasterećenje uvjeta za sanitarne preglede i zaštitu na radu

- smanjenje cijene za ispite energetskog certificiranja s 4000 na 1200 kuna

- snižavanje cijene ispita za agente u posredovanju u prometu nekretninama s 1500 na 1200 kuna

- manje javnobilježničke naknade

- odvjetnici će se moći reklamirati

- ukidanje minimalne fiksne tarife za izvansudske usluge pravnog savjetovanja i davanja mišljenja

- revizorima se ukida trajanje ovlaštenja od tri godine, snižava se obveza prethodne prakse sa šest na tri godine, obveza da mogu imati samo jedan ured te da se većina članova uprave mora služiti hrvatskim jezikom

- za revizore, odvjetnike i porezne savjetnike snižava se cijena stručnih ispita i članarina u komorama za 30 posto

- autoškole će se moći osnivati bez ograničenja, ukida im se i regulacija cijene nastavnog sata, pa bi to trebalo dovesti do snižavanja cijene vozačkih ispita

- online tvrtke neće biti obuhvaćene fiskalizacijom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:19