SJEDIŠTE U CIPRU

TKO SU FINANCIJAŠI KOJI SU KUPILI NOVI LIST? Konglomerat upravlja imovinom od čak 9,4 milijarde eura

 Tea Cimaš

Novi list preuzeo je češko-slovački financijski konglomerat J&T, koji upravlja imovinom od čak 9,4 milijarde eura (70,5 milijardi kuna), piše Tportal .

J&T je dobio ime po prvim slovima prezimena svojih osnivača, Slovaka Ivana Jakaboviča i Patrika Tkača. Školske kolege tvrtku su osnovali kao 20-godišnjaci 1994. u Bratislavi, piše Tportal.

U slovačkim i češkim medijima može se pronaći priča kako im je prvi zajednički poslovni poduhvat bila prodaja sokova za vrijeme posjeta pape Ivana Pavla II Slovačkoj 1990. Navodno je bilo prohladno, vjernici nisu bili toliko žedni te su mlađahni biznismeni ostali kratkih rukava.

Nakon tog okrenuli su se trgovanju dionicama, u vrijeme kuponske privatizacije. U tome im je pomogao otac Patrika Tkača, Josef Tkač, koji je tada bio čelnik državne Investicijsko-razvojne banke, a danas je na čelu grupacije J&T, dok su mu sin i Jakabovič zamjenici.

Trenutno J&T upravlja s više od 40 kompanija širom svijeta. Konglomerat je podijeljen na dva dijela. Holding J&T Finance Group sa sjedištem u Pragu upravlja bankarskim operacijama u Češkoj, Slovačkoj, Rusiji i na Barbadosu, a od 2014. u njihovom vlasništvu je i varaždinska Vaba banka.

Na Cipru je sjedište J&T Private Equity Groupa, zaduženog za upravljanje brojnim investicijama u sektore energetike i industrije, nekretnina, ICT, turizam, sport i medije, u čijem je sklopu i JOJ Media House, formalni vlasnik Novog lista. U 2014. ta je tvrtka ostvarila 142 milijuna eura prihoda uz gubitak od 8,3 milijuna eura.

J&T je imao ambiciju preuzimanja i Adrisa i Centar banke, no taj je plan propao, piše Tportal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:13