RASTU TENZIJE OKO CARINA

EUROPSKI ODGOVOR TRUMPU 'Ne bojimo se prijetnji i zastrašivanja, suprotstavit ćemo se nasilnicima'

Cecilia Malmström
 EUROPA.EU

Trumpov prijedlog carina na čelik i aluminij koristi se „kao oružje prijetnje i zastrašivanja, ali mi se ne bojimo i suprotstavit ćemo se nasilnicima”, poručila je Cecilia Malmström, europska povjerenica za trgovinu ovaj vikend s konferencije u Bruxellesu na kojoj je razgovarala s američkim trgovinskim predstavnikom Robertom Lighthizerom.

Zadnja u nizu reakcija na prijedlog uvođenja carina od 25 posto na uvoz čelika i 10 posto na uvoz aluminija jest ona europske povjerenice za trgovinu Cecilie Malmström koja je predsjedniku Trumpu poručila kako Europu nije strah, nazivajući američkog predsjednika nasilnikom („bully”) i tražeći da se Europsku uniju izuzme iz predloženih mjera.

Trumpov zahtjev za uvođenjem tarifa na čelik i aluminij za cilj ima smanjenje uvoza, povećanje domaće proizvodnje i generiranje novih radnih mjesta za američke radnike. Međutim, mnogi se ekonomisti pitaju može li se ova mjera Trumpu obiti o glavu i dovesti do povećanja cijena proizvoda, naštetiti američkom izvozu i dovesti do dodatne napetosti u trgovinskim odnosima.

Ove sumnje potvrđuju i nedavne prijetnje odmazdom Europske unije, odnosno, uvođenjem dodatnih poreza na američke proizvode poput „levisica”, burbon viskija i Harley&Davidson motocikala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:32