INOVACIJE

HEPI TRADER - RECEPT ZA UŠTEDE Softver kojim tvrtke mogu sudjelovati u nabavi struje: Firme u plusu i kad cijene električne energije divljaju

Tina Jakaša, direktorica HEP-a Opskrba

Iako jedinstveni i pouzdani recept za uspjeh i borbu protiv neizvjesnosti te nesigurnosti koju tržište nosi ne postoji, jedan se sastojak za to pokazao ključnim: potrebno je inovirati i inovacijama odgovarati na nove izazove. A kad je riječ o tržištu električne energije, izazova ima puno.

Godina na izmaku, obilježena izuzetno promjenjivim cijenama električne energije na burzama, izazovna je bila za sve, a posebno velike kupce električne energije. Nakon najniže cijene megavatsati (MWh), koja je na mađarskoj HUPX burzi električne energije zabilježena početkom ožujka 2016. godine, cijene su gotovo kontinuirano rasle. Glavni razlozi porasta cijene leže u globalnim trendovima porasta cijena nafte, ugljena i emisijskih jedinica, kao i u regionalnim uvjetima na tržištu tijekom 2017. godine, koji su utjecali na potporu rastućeg trenda, poput male količine padalina u jugoistočnoj Europi i neraspoloživost proizvodnje iz termoelektrana.

Uz to, na veću potražnju utjecalo je povećanje potrošnje u siječnju i veljači ove godine zbog hladne zime te velike vrućine u srpnju i kolovozu. Tako je prosječna cijena električne energije na HUPX spot tržištu za prvih devet mjeseci ove godine iznosila 50,46 eura po MWh, što je čak 37 posto više od prosječne cijene trgovanja baznom energijom tijekom 2016. godine za isporuku u 2017. godini.

Pritisak cijena

U HEP Opskrbi napominju da je kod velikih kupaca koji troše značajne količine električne energije, njezina cijena čini bitan, ponekad i presudan faktor profitabilnosti ukupnog poslovanja. Zbog toga su voditelji nabave u velikim kompanijama pred kraj godine pod velikim pritiskom, kod kojeg dobavljača i koji model isporuke električne energije odabrati.

- Dugogodišnje iskustvo u radu HEP Opskrbe pokazalo je kako velike kompanije imaju sve više iskustva u nabavi i upravljanju troškovima električne energije i žele aktivno sudjelovati u tom procesu. Stoga je HEP Opskrba zahvaljujući sinergiji HEP grupe razvila HEPI Trader, novu uslugu i softversku aplikaciju kroz koju veliki kupci iz kategorije poduzetništvo sami mogu upravljati nabavom električne energije, uz kontinuirani uvid na stanju tržišta i mogućnost kupovine energije na tranše, a sve kako bi optimizirali troškove - ističu u HEP Opskrbi.

Riječ je, naime, o proizvodu koji je u potpunosti nastao unutar HEP-a i koji sadrži neke od principa rada burze električne energije, ali je namijenjena krajnjim (velikim) kupcima kategorije poduzetništvo (a ne trgovcima) te je već dostupna i u ponudi HEP-ovih tvrtki u regiji: HEP Opskrbe u Hrvatskoj, odnosno HEP Energije u Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Ukratko, kako objašnjavaju, riječ je o snažnom softverskom alatu pomoću kojeg kupac virtualno komunicira s tržištem električne energije, nabavlja električnu energiju u vrijeme koje smatra optimalnim i po cijenama za koje procjenjuje da zadovoljavaju njegove potrebe. To je važno u situacijama kad dolazi do velike promjene i cijena na burzama i kad cijene na veleprodajnim tržištima rastu, što je posebno bilo vidljivo tijekom 2017. godine.

Regionalno tržište

Upravo zahvaljujući inovativnosti i prepoznavanju trendova, HEP Opskrba je i u 2017. godini zadržala poziciju vodećeg opskrbljivača električnom energijom, s gotovo 40.000 kupaca kategorije poduzetništvo u Hrvatskoj, ukupne godišnje potrošnje veće od 7,2 teravatsati (TWh).

- Proizvod HEPI kupuje više od 42.000 kupaca kategorije kućanstvo, a u sinergiji s tvrtkama HEP grupe, HEP Opskrba aktivno sudjeluje i na regionalnom tržištu, u Sloveniji, gdje drži više od 12,5 posto tržišnog udjela te na tržištima Srbije i BiH, gdje ima prve kupce - napominju u HEP Opskrbi.

HEP Energija (naziv tvrtki-kćeri HEP Trgovine koje djeluju na slovenskom, srpskom i BiH tržištu), svojim klijentima nudi i električnu energiju u potpunosti proizvedenu iz obnovljivih izvora, čime im omogućava poslovanje u skladu s načelima održivog razvoja i društvene odgovornosti. Tako, primjerice, u okviru ugovora vrijednog 12 milijuna eura, “zelenom” električnom energijom opskrbljuje Grad Ljubljanu. Osim Ljubljane, tu su i luka Koper, Cimos, Slovenske željeznice, MOL Slovenija, NC Planica, hoteli Bernardin i mnogi drugi, njih više od 350 kupaca u Sloveniji.

S druge strane, i srpski gradovi Kraljevo i Valjevo, koji zajedno imaju više od 150.000 stanovnika, izabrali su javnim natječajem HEP Energiju za opskrbu električnom energijom u 2018. godini. Također, HEP Energija iz Mostara se aktivno priprema za snažniju liberalizaciju tržišta Bosne i Hercegovine, koje je u odnosu na slovensko i srpsko još uvijek, prilično zatvoreno. Tako je hrvatski CROPEX najavio je kako će podržati osnivanje burze električne energije u BiH, a zajedno s Elektroprivredom HZ Herceg Bosne izrazili su spremnost da pomognu Nezavisnom operateru sistema (NOSBIH) kao nositelju aktivnosti buduće burze na kojoj će aktivno sudjelovati i HEP Energija.

HEP Opskrba je i prva na tržištu električne energije u Hrvatskoj ponudila jedinstveni proizvod - ZelEn. Riječ je o zelenoj energiji dobivenoj isključivo iz obnovljivih izvora, koja je namijenjena kupcima HEP Opskrbe koji su se u svom poslovanju odlučili za društveno odgovorno poslovanje, brigu o okolišu i korištenju energije iz obnovljivih izvora.

- Sva sredstva prikupljena od prodaje proizvoda ZelEn prikupljaju se u Fond iz kojega se realiziraju projekti iz područja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti za potrebe socijalno osjetljivih kategorija korisnika usluga javnog sektora, kao što su vrtići, škole, domovi i slične institucije. Do sada je obnovljeno šest objekata. To su Dom za nezbrinutu djecu u Lovranu, škole u Osijeku i Požegi i Dječji vrtići u Solinu, Klisu i Dugom Selu u ukupnom iznosu 1,4 milijuna kuna. Već početkom 2018. godine raspisat će se novi natječaj za donaciju novih 1,5 milijuna kuna iz fonda ZelEn - najavljuju u HEP Opskrbi.

Razvoj poslovanja HEP Opskrbe u 2017. možda najbolje ilustrira rad korisnička službe, koja godišnje odgovori na više od 150 tisuća poziva, od čega čak 98 posto poziva riješe već u prvom upitu.

- Kvaliteta rada Korisničke službe HEP Opskrbe potvrđena je sredinom prosinca i ISO certifikatom 9001:2015 - hvale se u HEP-u te iznose i druge inovativne proizvode HEP Opskrbe.

Jedan od njih je proizvod “Udružimo se!”, koji kupcima omogućava udruživanje radi smanjenja ulaznih troškova poslovanja. Mali i srednji kupci mogu se udruživati radi zajedničkog nastupa prema opskrbljivaču te time ostvaruju povoljnije uvjete opskrbe električnom energijom.

Novi proizvodi

Dodatno, HEP Opskrba sudjelovala je kao partner u projektu zajedničke nabave za obrtnike Artifex i na taj način dala svoj doprinos poslovanju malih poduzetnika.

- Naime, nižim računima za električnu energiju HEP Opskrba olakšala je njihovo poslovanje i osigurala im konkurentnost na tržištu - objašnjavaju u HEP-u.

Nadalje, HEP Opskrba, lansirala je i proizvod “Hepi Partner”, kojim se radnicima tvrtki kupaca HEP - Opskrbe pružaju povoljniji uvjeti ugovaranja opskrbe električnom energijom za njihovo kućanstvo kroz Hepi tarifni model. Hepi tarifni model je najinovativniji paket usluga na tržištu.

- Više od 42 tisuće kućanstava diljem Hrvatske prepoznali su prednosti tarifnog modela HEP Opskrbe - Hepi. Kupci ostvaruju pet posto popusta na električnu energiju te uz najnižu cijenu i program vjernosti, kupcima nudi online plaćanje računa te praćenje vlastite potrošnje električne energije putem aplikacije Moj Hepi račun i mobilne aplikacije m-hepi. Moguće je ostvariti popuste do 7,9 posto te samoočitanjem brojila dodatno uštedjeti 100 kuna godišnje - ističu u HEP Opskrbi, čije su tvrtke dobile i brojne nagrade.

Tako su HEP Opskrba i HEP ESCO ove godine dobili priznanje Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju u kategoriji GREEN CONCEPT za proizvod i donacijski program ZelEn, dok je Obrtnička komora Zagreb dodijelila priznanje HEP Opskrbi za izniman doprinos razvoju obrtništva i unaprjeđenju rada obrtničkih asocijacija. Za dizajn ELEN LEAF stanice za punjenje električnih vozila u Zagrebu, dobil su i nagradu iF DESIGN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:57