PO ZAKONU, ALI...

ETIČKI UPITNA PRAKSA Airbnb će kineskim vlastima dostavljati podatke o gostima s rezerviranim smještajem u toj zemlji

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 29.03.2018. u 12:59

A man walks past a logo of Airbnb after a news conference in Tokyo, Japan, November 26, 2015. REUTERS/Yuya Shino/File Photo - S1BEUKHZPQAA
Yuya Shino / REUTERS

Ilustracija

Američki digitalni div za ugovaranje smještaja Airbnb objavio je da će od petka dostavljati kineskim vlastima podatke o gostima koji rezerviraju smještaj u toj zemlji, prenijeli su britanski mediji.

Podaci će uključivati detalje iz pasoša i datume rezervacija, prenosi BBC. Airbnb će također dostavljati podatke o kineskim građanima koji nude smještaj nakon što počnu prihvaćati rezervacije.

U kompaniji ističu da će se time uskladiti s kineskim zakonima i propisima, "poput svih ostalih kompanija koje posluju u Kini".

Airbnb China ima oko 140 tisuća registriranih pružatelja usluga smještaja.

Hoteli u Kini već su dužni dijeliti podatke o gostima s vladom i policijom, napominje BBC.

Turisti i putnici koji odsjedaju u privatnim domovima tehnički su također obvezni prijaviti policiji pojedinosti o smještaju u roku od 24 sata od dolaska na destinaciju.

U Airbnb-ju ističu da se jednostavno prilagođavaju tradicionalnoj ugostiteljskoj industriji u Kini.

"Informacije koje prikupljamo slične su informacijama koje hoteli u Kini prikupljaju desetljećima", kazala je za BBC glasnogovornica tvrtke.

U kompaniji navode da su dosada prikupljali podatke i dijelili ih kineskim vlastima tek na njihov zahtjev. Sada će ih ih dostavljati čim domaćini počnu prihvaćati rezervacije.

Napominju također da su korisnike i domaćine obavijestili da će sve prikupljene informacije ostati u Kini.

Airbnb se fokusirao na širenje poslovanja u Aziji, posebno u Kini koja spada među njihova tržišta s najvišim stopama rasta. Konkurencija im je najveći igrač na tom tržištu Tujia.com s više od 400 tisuća registriranih pružatelja usluga smještaja.

Do 2028. američki div želi povećati broj gostiju na tržištima širom svijeta na milijardu godišnje.

Airbnb spada među kompanije sa sjedištem u Silicijskoj dolini s najvećim tržišnom vrijednošću, procijenjenom na 30 milijardi dolara.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo