Dioničari uglavnom zadovoljni

Godišnja plaća, bonus i nagrada u dionicama za šefa Microsofta skoro 18 milijuna dolara

Satya Nadella, Microsoft
 Clodagh Kilcoyne / REUTERS

Šef Microsofta Satya Nadella primio je za zadnjih godinu dana kao naknadu za svoj rad ukupno skoro 18 milijuna dolara, objavio je Bloomberg, a to se odnosi na plaće, bonus i nagradu u dionicama.

Plaća i bonus iznosili su 5,66 milijuna, a nagrada u dionicama 12 milijuna dolara. No, ta nagrada nije bezuvjetna. Polovica će mu biti dostupna 2018. godine ako Microsoft postigne svoje ciljeve, uključujući prihod, operativni prihod i broj komercijalnih cloud pretplatnika, te ako dionice Microsofta izvedbom nadmaše 60% sastava indeksa Standard&Poors 500. Ostatak će u biti dostupan u 2019. ako ostane na sadašnjoj poziciji.

Prema objavi Nasdaqa, Nadellina je plaća ostala ista (1,2 milijuan dolara), a bonus mu je narastao 3,3 posto, na 4,46 milijuan dolara, ali nagrada u dionicama je smanjena u odnosu na očekivanu. Ukupno je tako dobio manje nego godinu ranije, kada je kompenzacija za njegov rad ukupno težila 18,3 milijuna dolara, kako je objavio Business Insider. Smatra se da su dioničari uglavnom zadovoljni, ali ipak kažnjavaju mali podbačaj u prihodima zbog odustajanja od razvoja biznisa s Windows pametnim telefonom, te kašnjenja u provedbi ambicioznog cilja da Windows 10 dosegne milijardu uređaja.

Microsoftove su dionice, kako navodi Bloomberg, porasle 15 posto u zadnjih 12 mjeseci uoči godišnjeg izvještaja krajem srpnja, a dionice kompanija u S&P 500 rasle su jedan posto.

Kad je postao izvršni direktor, u veljači 2014. godine, Nadella je primio nagradu u dionicama u vrijednosti 59 milijuna dolara, koja će biti dostupna u tri 'rate' – 2019., 2020. i 2021. ako zarada dioničara Microsofta nadmaši 60% S&P 500 u pet prethodnih godina. Otkako je Nadella na čelu kompanije, ukupni povrat na dionice je porastao 70%, dok je u S&P 500 rast bio 30%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:10