VAŽANA PRESEDAN

GOOGLE BI MOGAO PLATITI MILIJARDE DOLARA ZBOG POVREDE AUTORSKIH PRAVA 'Odluka će promijeniti način razvoja softvera diljem svijeta'

 Mike Blake/File Photo / REUTERS

Google je izgubio veliki slučaj povrede autorskog prava koji bi kompaniju mogao koštati milijarde dolara i promijeniti način na koji tehnološke kompanije pristupaju razvoju softvera, izvještava Reuters.

Prema Federalnom žalbenom sudu, Google je prekršio zakone o autorskom pravu pri korištenju Oracleovog Java softvera za izradu Android platforme 2009. Ovaj slučaj traje još od 2010. godine kada je Oracle tužio Google za navedeno te se presuda mijenja svake dvije godine.

Naime, 2012. porota je zaključila da Java nema nikakvu zaštitu po zakonu o autorskom pravu, no 2014. žalbeni je sud promijenio tu presudu. Potom je 2016. godine donesena odluka da je Googleova upotreba Oracleovog aplikacijskog programskog sučelja ipak legalna prema pravnoj doktrini koja dopušta besplatno korištenje stvari pod zaštitom autorskog prava u posebnim okolnostima (fair-use doctrine). Ipak, nakon Oracleove žalbe sud je ponovno promijenio presudu (i to ponovno dvije godine nakon posljednje presude).

Iako još nije odlučeno o iznosu kompenzacije koji će Google morati platiti, 2016. Oracle je tražio 9 milijardi dolara. No, budući da su proteklih godina aplikacijska programska sučelja postala sve raširenija, sud bi mogao zaključiti da Oracle zaslužuje više, komentirao je Christopher Carani, odvjetnik i profesor na Northwestern pravnom fakultetu za CNNMoney.

- Razočarani smo što je sud promijenio presudu nakon spoznaje da je Java otvorena i besplatna za sve. Ovaj tip presude učinit će aplikacije i online servise skuplje za korisnike. Razmišljamo o našim opcijama – izjavio je Googleov glasnogovornik.

Google nije jedina tvrtka koja gubi ovom presudom jer se mnoge druge tehnološke kompanije oslanjaju na softvere otvorenog koda u razvoju njihovih vlastitih platformi. Ovom će presudom morati platiti dozvole za korištenje određenih softvera ili će ih morati razviti u potpunosti sami.

- Odluka će značajno promijeniti način razvoja softvera diljem svijeta. Ponekad besplatno i otvoreno nije stvarno besplatno i otvoreno – dodao je Carani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:51