POVEĆANJE PROIZVODNJE

Intel planira pet milijardi dolara ulaganja u tvornicu u Izraelu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 22.02.2018. u 11:18

FILE PHOTO: An Intel logo is seen at the company's offices in Petah Tikva, near Tel Aviv October 24, 2011. REUTERS/Nir Elias/File Photo
REUTERS

Intelova zgrada

Američki tehnološki div Intel planira uložiti pet milijardi dolara u povećanje proizvodnje u pogonu u Kiryat Gatu na jugu Izraela, objavio je izraelski ministar gospodarstva Eli Cohen.

Intel će početi proširivati pogon ove godine a radovi će biti završeni 2020. godine, kazao je ministar u priopćenju objavljenom u srijedu. Intelov glasnogovornik u Izraelu nije želio komentirati tu informaciju.

U američkom proizvođaču poluvodiča već su najavili da ubuduće u tom pogonu namjeravaju koristiti suvremeniju 10-nanometarsku tehnologiju koja bi zamijenila dosadašnju 22-nanometarsku. Time će se omogućiti proizvodnja manjih i bržih čipova.

Godine 2014. Intel je od izraelske države dobio bespovratnu pomoć u visini pet posto od ukupno šest milijardi ulaganja u modernizaciju pogona. Smanjena im je i stopa poreza na dobit, na pet posto kroz razdoblje od 10 godina.

Očekuje se da će američka kompanija dobiti bespovratnu pomoć i za najnovije proširenje proizvodnje, i to u visini do deset posto ukupnog iznosa ulaganja od pet milijardi dolara. Glasnogovornica ministarstva kazala je da će točan iznos pomoći ovisiti o konačnim prijedlozima proširenja.

Intelov izvoz u Izrael poskočio je prošle godine na 3,6 milijardi dolara, s 3,3 milijarde u godini ranije, zahvaljujući lansiranju nove generacije procesora. Od 1974. godine američka je tvrtka u Izrael uložila 17 milijardi dolara a zapošljavaju više od 10 tisuća radnika, od čega 60 posto u odjelu istraživanja i razvoja.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo