DIGITALNO DRUŠTVO

ISTRAŽIVANJE Čak 88 posto Hrvata želi usluge putem aplikacija poput autotaksi prijevoza

    AUTOR:
    • Marina Paradžik,
    • Iva Grubiša

  • OBJAVLJENO:
  • 12.02.2018. u 10:11

Zagreb, 121217.
Okrugli stol u organizaciji Jutarnjeg lista pod nazivom Liberalizacija taksi prijevoza, koji se odrzao u hotelu Esplanade.
Na fotografiji: direktor tvrtke Uber za Hrvatsku Davor Tremac.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Davor Tremac

Čak 88 posto Hrvata želi modernizaciju zakonodavstva koja bi omogućila pružanje usluga putem elektroničkih aplikacija, dok 72 posto podržava prijedlog novog Zakona o cestovnom prijevozu koji omogućuje pružanje usluge autotaksi prijevoza i putem elektroničke aplikacije.
Neki su to od rezultata istraživanja o digitalnoj transformaciji i konkurentnosti te stavovima građana o korištenju digitalnim tehnologijama koje je predstavila udruga Digitalna Hrvatska.
Na predstavljanju rezultata Davor Tremac, generalni menadžer Ubera za jugoistočnu Europu, naglasio je kako korištenje digitalnim tehnologijama može poticati tržišno natjecanje i snižavanje cijena, ponudivši kao primjer tržište usluga prijevoza.
“Novi prijedlog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu uključio je aplikacije u autotaksi prijevoz, što će utjecati na kvalitetu usluge u tom sektoru jer je GPS 20 puta točniji od taksimetra, a ostavlja i trajan zapis vožnje koji se uvijek može provjeriti”, istaknuo je Tremac.
Nadalje, rezultati istraživanja koje je, uz partnerstvo Tele2 i Ubera, na uzorku od 800 ispitanika provela agencija Promocija Plus, pokazali su i da se čak 81 posto odrasle populacije koristi internetom, pri čemu je najviše najučestalijih korisnika kao i korisnika općenito među mladima u dobi od 18 do 34 godine. Velika većina Hrvata, njih 85 posto, smatra da bi svaki građanin Hrvatske trebao imati pristup internetu s neograničenom količinom podataka po prihvatljivoj cijeni, a više od 75 posto slaže se da bi svaki građanin Hrvatske trebao moći pristupiti internetu u svakom trenutku i gdje god se nalazio.
Da je potrebna transformacija hrvatskog društva u digitalno, prema ovom istraživanju smatra 80 posto Hrvata, a na to su apelirali i predstavnici Digitalne Hrvatske.
“Želimo nositeljima javne vlasti na svim razinama ukazati na nužnosti brzih promjena i prilagođavanja propisa novim tehnologijama. Čak 81 posto građana u Hrvatskoj koristi se internetom, od čega se gotovo tri četvrtine njime koristi svaki dan. Ovo je samo pokazatelj kako se sve više ljudi u Hrvatskoj koristi digitalnom tehnologijom, a na vladajućima je da im omoguće što bolju i moderniju infrastrukturu”, istaknuo je Đuro Lubura, izvršni direktor Digitalne Hrvatske.
Predsjednik Uprave Tele2 Viktor Pavlinić vlastima je poručio kako se “ne smiju bojati promjena i donošenja odluka koje će ubrzati digitalnu transformaciju i razvoj društva”

Izdvajamo