Snažan oporavak

Izvoz roba u prva dva mjeseca nadmašio očekivanja i skočio više od dvadeset posto

 Željko Hajdinjak / HANZA MEDIA

Hrvatski izvoz u prva je dva ovogodišnja mjeseca skočio za čak 20,6 posto u kunskim iznosima, pokazuju najnoviji podaci DZS-a.

Hrvatske su tvrtke, naime, tijekom siječnja i veljače izvezle roba u vrijednosti 15,6 milijardi kuna, odnosno 2,1 milijardu eura. Istodobno, uvezli smo robe u vrijednosti od 23,7 milijardi kuna ili 3,1 milijardu eura, što je 10,7 posto više u kunskim iznosima nego u prva dva lanjska mjeseca. Valja naglasiti da podaci o izvozu i uvozu u prva dva mjeseca ove godine, iskazani u eurima, pokazuju još veći rast od onih u kunama. Naime, gledano u eurima, Hrvatska je u prva dva mjeseca ove godine izvezla 22,7 posto više robe nego u istom razdoblju prošle godine, dok je uvoz porastao 12,6 posto.

Kada se podvuče crta, Hrvatska je u robnoj razmjeni s inozemstvom u prva dva ovogodišnja mjeseca bila “kratka” za osam milijardi kuna ili 1,1 milijardu eura. Toliko je, naime, iznosio vanjskotrgovinski deficit u prva dva mjeseca 2017. godine. Istodobno je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 66,1 posto.

Velik rast izvoza u prva dva ovogodišnja mjeseca, 17,1 posto u eurskim iznosima, ostvarili smo u trgovini s ostalim članicama EU. U ostale članice te integracije izvezli smo robe u vrijednosti nešto manjoj od 1,35 milijardi eura. Istodobno, uvoz iz ostalih članica Unije porastao nam je 9,6 posto te je dosegnuo 2,51 milijardu eura. No, oporavlja se i naš izvoz u zemlje CEFTA-e, koji je u prva dva mjeseca ove godine porastao 30,9 posto u eurima. Rast od 18,5 posto bilježi izvoz u EFTA-u

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:47