FININA NAGRADA

KARLOVAČKI SOFTVERAŠI NAJUSPJEŠNIJI, DOBILI 'ZLATNU BILANCU' Prihodi hrvatskih poduzetnika lani rasli - dosegli 633 mlrd. kuna, izvoz drži 19 posto

Josip Bišćan, Infinum
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Tvrtka Infinum najuspješnije je poduzeće u 2016. godini, a nagrada Zlatna bilanca uručena im je danas na svečanoj dodjeli u hotelu Westin.

Ta karlovačka softverska tvrtka, pokazala se najuspješnijom poduzetnikom po financijskom rejtingu, a ujedno je i dobitnik nagrade u kategoriji infomacije i komunikacije.

Osim Infinuma, dobitnik 9. Zlatne Bilance u kategoriji poljoprivrede, šumarstva i ribarstva je tvrtka Sunčane šume iz Đakova, u rudarstvu i vađenju nagradu je odnio Kamenolom Gorjak iz Gornjeg Jesenja, Decospan Mato Furnir u prerađivačkoj industriji, varaždinski Termoplin u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija dok je zagrebačka tvrtka Spectra-media ponijela kući nagradu u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnosti sanacije okoliša.

Među građevinarima nagrađena je tvrtka Deltron iz Splita, H&M najuspješniji je trgovac, a tvrtka Trade Air najuspješniji jepoduzetnik u prijevozu i skladištenju. Zlatnu bilancu dobila je i tvrtka Nokturno iz Zagreba kao najuspješniji poduzetnik u turizmu i ugostiteljstvu te hrvatska podružnica tvrtke Saipem S.P.A. za najuspješnijeg poduzetnika u djelatnosti stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti. U izbor za Zlatnu bilancu ušlo je 3.515 poduzetnika, koji su zadovoljili ekonomske i financijske kriterije za ulazak među 11 najboljih tvrtki, koje je definirala Fina.

Zagreb, 070617.
Hotel Sheraton.
Dodjela nagrada Zlatna bilanca koje Fina, devetu godinu zaredom, dodjeljuje najuspjesnijim hrvatskim tvrtkama.
Na fotografiji: svi nagradjeni.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Na svečanoj dodjeli predstavljeni su i financijski rezultati poslovanja hrvatskih poduzetnika za 2016. godinu, u kojoj je njihova konsolidirana neto dobit rasla čak 38 posto, na 24 milijarde kuna.

Podaci se odnose na 114.483 hrvatska poduzetnika, obveznika poreza na dobit, bez banaka, osiguravajućih društava i drugih financijskih institucija, koji su Fini podnijeli godišnji financijski izvještaj za statističke i druge potrebe i u svrhu javne objave. U analizu nisu uključeni podaci za sva društva iz koncerna Agrokor, jer je od njih 35 samo osam podnijelo godišnje financijske izvještaje.

Prema podacima Fine, ukupni prihodi hrvatskih poduzetnika prošle su godine rasli za 5,1 posto, na 633,1 milijardu kuna, dok su istodobno ukupni rashodi povećani za blažih 3,9 posto, na 602 milijarde kuna.

Od ukupnog broja poduzetnika obuhvaćenih analizom, 66,9 posto ili 76.546 poslovalo je pozitivno, ostvarivši ukupnu neto dobit od gotovo 38,7 milijardi kuna. S gubitkom je 2016. završilo 37.937 poduzetnika (33,1 posto), i to u ukupnom iznosu od 14,6 milijardi kuna. U odnosu na 2015. ukupna neto dobit lani je rasla za 12,4 posto, dok su neto gubici smanjeni za 13,9 posto, navode iz Fine.

Tako je i konsolidirana neto dobit rasla za čak 38,3 posto, odnosno 6,6 milijardi kuna, na 24,03 milijarde kuna.

Osim što su ostvarile veću dobit, hrvatske su tvrtke lani povećale i broj zaposlenih - za 42.372 osobe ili 5,2 posto, na ukupno 853.979 zaposlenih, a njihova je prosječna neto plaća iznosila 5.135 kuna i bila je nominalno 1,7 posto, a realno 2,8 posto viša nego godinu ranije.

Finina analiza pokazuje i da je izvoz poduzetnika lani rastao za 6,2 posto, na 119,4 milijarde kuna. No, to je i dalje tek nešto manje od 19 posto ukupnih prihoda ostvarenih prošle godine. Uvoz ovih poduzetnika u 2016. je, pak, povećan za 8,7 posto, na 100,3 milijarde kuna, no višak u vanjskotrgovinskoj razmjeni bilježi pad od 5,2 posto, na 19 milijardi kuna. Pritom je na inozemna tržišta svoje proizvode i usluge lani plasiralo 17.306 poduzetnika, odnosno tek 15,1 posto subjekata obuhvaćenih ovom analizom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:39